Gajović: Nastavljamo i bez novinarskih udruženja 1Foto:UNS

Ministarstvo kulture i informisanja nastavlja da sprovodi konkurse za sufinansiranje medijskih projekata bez obzira na povlačenje predstavnika novinarskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) iz konkursnih komisija, potvrdio je za Danas državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović.

– Ministarstvo kulture i informisanja je sa žaljenjem prihvatilo njihovu odluku, koja, pre svega, nije u interesu srpskih medija. Ali nastavljamo, u okviru Zakona o javnom informisanju i medijima, i svojih ovlašćenja, bez ikakvih poteškoća, sprovođenje pomenutih konkursa, naveo je državni sekretar.

Nakon povlačenja predstavnika, Asocijacija medija obrazložila je da je Ministarstvo, za razliku od prethodnih godina, proces konkursa od početka vodilo pogrešno, namernim smanjivanjem broja predstavnika najuticajnijih novinarskih i medijskih udruženja u konkursnim komisijama u korist pretežno nepoznatih organizacija i medijskih radnika, što je dovelo do toga da „legitimitet celog procesa bude kompromitovan“. Oni su zbog toga pozvali Ministarstvo da u roku od 10 dana formira sve komisije u novom sastavu, kako bi se konkursni proces nastavio i do kraja sproveo na zakonit i legitiman način.

„U suprotnom će Ministarstvo kulture i informisanja biti direktno odgovorno za propast ovogodišnjeg konkursa i štetu koju će time naneti i medijima i javnom interesu“ naveli su oni.

Ipak, Ministarstvo neće uslišiti ovaj zahtev, i nastavlja sa radom kao i do sada, odgovorio je Gajović.

– Komisije za projektno sufinansiranje, nesmetano će završiti povereni posao, pa u tom smislu nema potrebe da odgovaramo na poziv UO Asocijacije medija. Naravno da naša vrata ostaju uvek otvorena za dijalog i konstruktivan razgovor, upravo onakav kakav je i bio sa predstavnicima Asocijacije medija“ poručio je on.

Povlačenje predstavnika medija iz grupa koje formira ministarstvo predstavljalo je problem i za izradu medijske strategije, zbog čega je nacrt ovog dokumenta povučen kako bi se u izradu uključili i stručnjaci. Ipak, Gajović je rekao da još uvek „nema novih informacija“ u vezi formiranja radne grupe za izradu medijske strategije, u koju bi Ministarstvo trebalo da pozove predstavnike udruženja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Gajović: Nastavljamo i bez novinarskih udruženja”

  1. Zašto bi država finansirala-dotirala bilo koji štampani ili elektronski mediji? U liberalnoj ekonomiji sve je na tržištu. Ako neko hoće dodatne pare neka traži od političke grupacije koju zastupa. Tako će se znati koji mediji zastupa ovu ili onu politiku, a čitaoci i gledaoci će se prema opredeljivati. Ja bi voleo da Danas ima tiraž od 100 hiljada uz remitendu od 10% i onda mu ne bi trebala dotacija države. Danas sam uzeo kao primer. Takođe mi ne bi smetalo da Danas potpomažu neke pol. partije ili pojedinci, ali da to bude transparentno. Isto mislim i za sve drzge medije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.