Inače, rekonstrukciju Golubačke tvrđave EU je već sa 6,5 miliona evra finansirala iz svojih pretpristupnih fondova od kojih Srbija svake godina dobija donacije u vrednosti oko 200 miliona evra.

Golubačka tvrđava je nezaobilazna stanica na putu kroz istočnu Srbiju. Mnogo ljudi iz zemlje, ali i inostranstva, posetilo je ovu srednjevekovnu tvrđavu iz 14. veka. Do pre tri godine tvrđava je izazivala u isto vreme dve potpuno oprečne reakcije: očaranost svojom jedinstvenošću i lepotom i razočaranost stanjem u kom se nalazila. Smeštena na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, tvrđava je vapila za obnovom.

Zidine, kule i kamena stepeništa su bile u dosta dobrom stanju, ali su drveni spratovi i stepenice istruleli i pretvorili se skoro u prah; viši spratovi su bili skroz urušeni, a daske na podu i grede koje ih drže trule i opasne za kretanje.

Evropska unija je prepoznala kulturni i istorijski značaj Golubačke tvrđave i uložila 6,5 miliona evra u njenu rekonstrukciju. Obnova je trajala od septembra 2014. do maja 2016. godine. Izgrađena je obaloutvrda, izmešten je saobraćaja iz tvrđave i sagrađen tunel, kao i obilaznice, a potom su izgrađeni i moderni centar za posetioce i pristanište za brodove.

Centar za posetioce ima i komercijalne sadržaje kao što su amfiteatar sa 250 mesta, restoran, dodatni sadržaji. Svakako će biti iznenađenje svima koji dugo nisu bili u Đerdapskoj klisuri da vide ovu našu „lepoticu“ umivenu i doteranu kao što joj i priliči. A kojih nije malo, upravo zbog obnovljene tvrđave i unapređene infrastrukture, po navodima iz Javnog preduzeća „Golubački grad“, sve je veći broj domaćih i stranih turista koji posećuju ovaj turistički kompleks.

Kompletna rekonstrukcija i restauracija Golubačkog grada trebalo bi da bude završena do kraja 2018. godine.