I na Kosovu se teško diše 1Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

„Danas kvalitet vazduha nije dobar, jer je maglovito vreme i kada se još doda transmisija gasova, stvaraju se uslovi za povećano prisustvo čestica. Apelujemo da sve nadležne institucije daju svoj doprinos i ispoštuju zakonske okvire, da vlada stvori uslove i dodeli fondove za primenu akcionog plana“, poručila je direktorka Hidrometeoroškog zavoda Kosova Ljetafete Ljatifi.

Profesor meteorologije Sulj Tahirsuljaj potvrdio je da vremenske prilike imaju uticaja na zagađenost vazduha i naveo da će vetar severnog pravaca, koji se uskoro očekuje, pročistiti vazduh, prenosi portal Kosovo onlajn.

Tahirsuljaj je rekao da se „očekuje vetrovito vreme“ i da na Kosovu „većinom preovladava severni i severoistočni vetar, tako da štetne čestice završavaju u susednim državama, i obratno“.

„Magla negativno utiče na kvalitet vazduha, jer je veliki stepen vlažnosti vazduha, naročito zimi, a ne poštuje se ni Zakon o zaštiti životne sedine“, ocenio je Tahirsuljaj.

Doktorka Maja Stojković upozorila je da velika zagađenost vazduha negativno utiče i na zdravlje građana, pre svega na respiratorni i kardiovaskularni sistem.

„To je jedan kompleksan problem, treba izbegavati boravak na otvorenom kada je zagađenost vazduha najveća, a to je u ranim jutarnjim i ranim večernjim satima“, naglasila je Stojković.

Glavni zagađivači vazduha na Kosovu su termoelektrane, izduvni gasovi iz automobila, kao i korišćenje uglja kao grejnog derivata, podaci su Agencije za zaštitu životne sredine, prenosi Kosovo onlajn.