Inicijativa Užičke odbrambene lige: Rešiti problem zagađenja Đetinje 1Foto: N.Kovačević

Građani su i ranije ukazivali na nepostojanja kompletne fekalne kanalizacije, kao i na dotrajalost dela postojeće mreže, zbog čega je to područje ekološki ugroženo.

Naseljem se širi smrad, u blizini kuća se izlivaju fekalne vode, zelene površine uz reku, čiji je vlasnik u najvećem delu Grad, ne mogu da se koriste zbog otvorenih fekalnih kanala, a sve to predstavlja opasnost po zdravlje ljudi.

Veliki broj domaćinstava koristi septičke jame pa fekalije i drugi otpad, kroz Volujački potok, zagađuju reku Đetinju, koja protiče kroz centar grada.

Nakon nedavnog protesta građana, Liga je prikupila više od 1.000 potpisa i inicijativu je predala gradskoj vlasti i zatražila sastanak sa gradonačelnikom i gradskim većnicima, kako bi počelo rešavanje velikog ekološkog, komunalnog, pa i zdravstvenog problema ne samo tog naselja, nego i celog grada.

Zahtev vlasti

Uz isticanje da problem nije od juče, ali da je konačno vreme da se reši, Ligaši su ponudili i rešenje.

Predlažu da se do kraja ove godine, u prvoj fazi, izgradi glavni fekalni kolektor za koji, kako navode, od 2013. godine postoji projekat, ali je u gradskoj arhivi, dok za narednu godinu predlažu izgradnju sekundarne mreže i ostale radove.

LJiljana Trumbulović, aktivistkinja UOL, objasnila je da bi primarni krak kolektora u Turici, dužine 1,3 km i prečnika 250 mm, trebalo postaviti uz reku, kako bi se prikupljale fekalne vode iz najnižih delova naselja i usmeravale do pumpne stanice u sistem gradske fekalne kanalizacije.

Procenjena vrednost te prve faze je oko 200.000 eura, a nakon izgradnje primarnog kolektora, za šta je potrebno šest meseci, stiču se uslovi da se naredne godine završi kompletna investicija, što podrazumeva postavljanje pumpe i izgradnju sekundarne kanalizacione mreže, koja bi omogućila svakom domaćinstvu u Turici da se priključi na novi kolektor“, pojasnila je Trumbulovićka.

Osim toga, navela je, trebalo bi da usledi izgradnja utvrda uz obalu, kojom bi se obezbedio postavljeni kolektor, šetališta uz reku, regulisanje Volujačkog potoka i postavljanje lokalnog postrojenja za prečišćavanje vode, kao i kompletno uređenje zapuštenih zelenih površina.

Međutim, pre najavljenog protesta u Turici, kako je podsetila, užička skupština je usvojila rebalans budžeta i planirala 13 miliona dinara za izgradnju kišne kanalizacije u delu tog naselja, iako građani smatraju da je, u ovom trenutku, važnije da se izgradi fekalna kanalizacija.

Ukoliko gradska vlast ne bude uvažila naše argumente, spremni smo da se na druge načine borimo za vitalne interese građana. Takođe, spremni smo da pomognemo gradskoj upravi u određivanju prioriteta, na osnovu predloga i potreba građana“, poručila je predstavnica Lige.

Ocenivši da gradska vlast izbegava da reši problem građana u Turici, pod izgovorom da je to skupa investicja, ona je dodala da je veliki novac utrošen za postavljanje spomenika na kružnom toku i da je u budžetu planiran iznos od 23 miliona dinara za izgradnju fekalne kanalizacije za buduću industrijsku zonu na Beloj Zemlji, u blizini grada.

Ugrožena reka

Aleksandar Ostojić, takođe predstavnik UOL, objasnio da je 200.000 evra iznos koji je potreban samo za prvu fazu, a ne za ceo projekat, a potom podsetio na to da su građani, pre nekoliko godina, takođe peticijom tražili da se reši njihov problem, ali da je gradska vlast odlučila da uređuje centar grada.

Građani Turice plaćaju porez kao i svi ostali građani. Govorimo o kanalizaciji, o elementralnim uslovima za život i osnovnim pravima građana, a ne o nekakvim velikim i neizvesnim investicionim projektima. Od gradske vlasti očekujemo da to uradi u određenom roku, a ne još jedno obećanje da će to biti urađeno“, kazao je Ostojić i dodao da je u interesu svih Užičana da fekalije iz Turice ne završavaju u Đetinju.

Treba istini pogledati u oči i reći da rekom Đetinjom, kroz grad, teku fekalije, jer do Plaže nije rešena kanalizacija.

Naša želja je da kvalitet vode na Plaži bude identičan kvalitetu vode uzvodno, na Rajskim otocima i Staparskoj banji, a to se može postići završetkom celog projekta“, poručio je Ostoijić.

Ivan Petronijević, njegov kolega iz Lige, koji je pre desetak godina bio direktor užičkog JP Direkcija za izgradnju, uz navode da Turica ima oko 7.000 stanovnika, kazao je da njih 3.500 živi u domaćinstvima koje nemaju priključak na fekalnu kanalizaciju, te da je i postojeća kanalizaciona mreža dotrajala i da se iz nje izlivaju fekalne vode.

Na činjenicu da se iz budžeta izdvaja novac za za komunalnu infrastrukturu za poslovne i industrijske zone i trgovinske centre u gradu, te da za takve projekte stiže finanijska podrška iz evropskih fondova i republičkog budžeta, a da je rešavanje osnovnih komunalnih problema građana „skupo“, kako je to ocenio užički gradonačelnik, Petronijević je kazao da sve to ukazuje na „problematične prioritete gradske vlasti“.

Ulazimo u treću deceniju 21.veka sa nerešenom kanalizacijom u gradskom naselju, što nije normalno“, ocenio je Petronijević i dodao da je potrebno da se građani uključe u donošenju gradskih odluka.

Mihailo Krstić, jedan od osnivača UOL, naveo je da to udruženje neće pokretati samo incijative, već će pokušati da utiče na to da se budžetskim novcem finansiraju projekti koji su u interesu građana, a ne oni koji su definisani interesima kapitala, pojedinaca ili drugim sličnim interesima.

Tražili smo sastanak sa gradonačelnikom kako bismo, u okviru gradskih institucija, razgovarali o našoj inicijativi i definisali mogućnosti za njenu realizaciju“, naveo je Krstić, poručivši da bi gradska vlast odluke o trošenju budžetskog novca trebalo da donosi na osnovu potreba i predloga građana.

Reakcija gradonačelnika

Iako predstavnici Užičke odbrambene lige ističu da je 200.000 evra potrebno samo za postavljanje fekalnog kolektora, a ne za ceo projekat, gradonačelnik Užica Tihomir Petković je saopštio da tim iznosom problem ne može da se reši, već da je za to potrebno pet miliona evra.

Da bi se rešilo pitanje kanalizacije u Turici moraju da se razdvoje kišna i fekalna kanalizacija. Za kišnu kanalizaciju je potrebno oko tri miliona evra, a za fekalnu 500.000 evra. Neophodno je i oko milion evra za rešavanje problema fekalne kanalizacije koja ide Volujačkim potokom, a koja je najveći zagađivač vode na Plaži“, rekao je Petković. On je dodao da „nije istina da postojeći kolektor, koji je star 30 ilii 40 godina, zagađuje vodu na Plaži, osim u retkim slučajevima i to posle velikih padavina“, a potom objasnio da taj kolektor odvodi fekalije nizvodno od kupališta na Đetinji. Navodeći da „od kada je on u politici (bio je predsednik opštine od 2006. do 2008. godine, a od 2014. je gradonačelnik, prim. autora) svi su pričali o problemu u Turici, a da niko ništa nije uradio“, Petković je rekao da aktuelna lokalna vlast ove godne počinje da rešava taj problem, tako što će uraditi kišnu kanalizaciju u delu Turice, a da se naredne godine očekuje finanijska podrška države za rešavanje fekalne kanalizacije u tom naselju.

Imamo projekat, ali on mora da se preradi, zbog usklađivanja sa novim zakonom. Dogovoreno je da to urade ljudi iz JP Vodovod do kraja ove godine, kako bismo bili spremni da konkurišemo za sredstva Kancelarije za javna ulaganja“, dodao je Petković.

Smenjuju se vlasti, problem ostaje

Smenjuju se vlasti i obećavaju se rešenja, ali od toga nije bilo ništa. Naš problem se stalno odlaže i to traje decenijama“, kazao je Ivan Lazarević, stanovnik Turice.

Podrška ribolovaca

Navodeći da su „ribolovci ogorčeni, zbog učestalog uginuća ribe u Đetinji, Ivan Bakić, predsednik Udruženja „Alasi sa Đetinje“, koje je podržalo incijativu, objasnio je da to udruženje nikada od nadležnih nije dobilo odgovore na pitanja šta je uzrok trovanja ribe i ko je za to odgovoran, a potom podsetio na to da su građani nekoliko puta ukazivali na te probleme i peticijama zahtevali da se oni reše.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.