Iscureo gas u Narodnoj biblioteci, dvojica mrtva 1 Foto: Hitna pomoć

Kako su za Danas rekli u službi Hitne pomoći, danas oko 13.30 časova primili su poziv da je došlo do curenja gasa u Narodnoj biblioteci i da se dve osobe guše nakon čega su tamo uputili dvoja kola Hitne službe.

Kako se pretpostavlja, došlo je do curenja smrtonosnog gasa CO2 nakon kvara sistema za rashladne uređaje. Ekipe Hitne pomoći mogle su samo da utvrde smrt koja je nastala usled gušenja.

Žrtve su radnici, starosti od 30 i 50 godina.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije odmah po dojavi izašli su lice mesta sa pet vozila i 18 vatrogasaca spasioca, a prilikom pretrage zgrade pronašli su dva muškarca u besvesnom stanju, navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako se navodi u saopštenju, do curenja gasa došlo je u arhivu Narodne biblioteke, oko 13 sati.

Deo oko Narodne biblioteke i dalje obezbeđuju policija i vatrogasci. Uzroci curenja gasa biće naknadno utvrđeni istragom, dodaje se u saopštenju MUP-a.

MUP izrazio žaljenje

Ministarstvo kulture i informisanja izražava duboko žaljenje zbog nesreće koja je odnela dva ljudska života prilikom provere protivpožarnog sistema u Narodnoj biblioteci Srbije.

Očekujemo da nadležni organi utvrde sve bitne okolnosti koje su dovele do ovog neželjenog događaja. U tome će Ministarstvo i Narodna biblioteka pružiti svu potrebnu pomoć.