Izlio se mazut u reku Moravicu, vanredna situacija u opštini Ivanjica 1Foto: Arhiva

U opštini Ivanjica danas je proglašena vanredna situacija zbog toga što je iscureo mazut iz cisterni u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i rekom Moravica pluta velika masna mrlja, prenela je Radio-televizija Srbije.

Procenjuje se da su u pitanju rezerve od oko 70 tona mazuta koji je nedavno nabavljen za predstojeću grejnu sezonu.

„Mazut se izlio u reku Moravicu, a ekološki i komunalni inspektori reagovali su odmah“, rekao je zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Dodao je da ne može da kaže koji je uzrok, niti da li će neko za to snositi odgovornost.

„Važno nam je da što pre stopiramo izliv mazuta u Moravicu, jer ta reka ide ka Arilju, Požegi i Čačku i može da napravi veliku ekološku katastrofu u celoj zapadnoj Srbiji“, rekao je Mitrović za RTS.

Prema njegovim rečima mora da se istoči sav mazut koji se nalazi u cisternama, a tek onda se može krenuti u saniranje posledica na Moravici.

„Ono što je bitno za gradjane Ivanjice jeste da se voda iz vodovoda može koristiti za piće, jer se vodozahvat nalazi 15 kilometara uzvodno, ali nije za tehničku upotrebu za pojenje stoke ili zalivanje od mesta izlivanja, pa na dole“, naglasio je Mitrović i dodao da je to preporuka Zavoda za javno zdravlje.

On je rekao da bilo koja prepreka da se stavi na mlaz mazuta ona popusti.

Meštani koji žive pored reke u naselju Šume au rekli da su primetili masnu mrlju u ponedeljak popodne.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Izlio se mazut u reku Moravicu, vanredna situacija u opštini Ivanjica”

  1. Ekološka katastrofa, malograđanska propaganda za malo reklame, je odlika primitivnog novinarstva i da se skrena požnja javnosti na Ivanjičku kasabu.
    Čuj ekološka katstrofa, a nije ljudski faktor i niko nije kriv a.Mazut počeo da curi tek onako sam od sebe .-)
    Pa to vređa osnovnu loguku zdravog uma.

    • Krive su šešeljoidne kursadžije koje su proterale sve stručne ljude i prave puteve koji se raspadaju odmah nakon svečanog otvaranja, ribočuvari su im stručnjaci za poplave, prave Bgd na H2O bez kanalizacionog kolektora i sve fekalije bacaju pravo u reku, trebaju im francuzi da spaljuju naše đubre i pri tom dobijenu struju nam prodaju kao da je iz obnovljivih izvora energije, prave vikendice na zaštićenim zonama vodosnadbevanja, planiraju metro od ničega ka ničemu, urnišu naše bistre reke i trpaju ih u cevi radi par kW dobijenih iz MHE, a pri tom nas ubeđuju da živimo i zlatnom dobu…

  2. Još jedan primer zapuštenosti ovdašnjeg sveta. Pre neki dan u Crnoj Gori istovareno 5 tona kokošijih nogica u Moraču. Ovaj region se udaljava svetlosnim godinama od civilizovanog sveta.

    • Šteta,jer kod nas u Srbiji vlada neverovatna potražnja pilećih nogica,u zamenu za „leteće automobile“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.