Iznenadne promene u odnosu prema medijima na vrhuncu epidemije u Vranju 1Dr Slađan Stanković Foto: Privatna arhiva

Niko od novinara i aktuelne javnosti na jugu Srbije, ne zna po čijem nalogu i zašto, je doktoru Slađanu Stankoviću, epidemiologu Zavoda za javno zdravlje „ukinuto pravo da novinarima daje informacije od javnog značaja vezano za pandemiju i nagli broj obolelih u sedam opština Pčinjskog okruga“.

Stanković je danas u više navrata odbijao pozive novinara Danasa, da kao što je u prethodnh dva i više meseca redovno davao podatke o broju zaraženih, testiranih i umrlih pacijenata u sedam opština Pčinjskog okruga.

– Za sve nove podatke moraćete da pozovete direktoricu Zavoda za javno zdravlje dr Svetlanu Stojanović. Ja više nisam u situaciji da obaveštavam javnost o zvaničnim podacima – rekao je kratko u telefonskom razgovoru dojučerašnji svakodnevni pouzdani izvor informacija gotovo svih novinara, kako lokalnih, tako i nacionalnih, dr Stanković.

Nešto se desilo, od kada je Stanković „uredno i pedantno u interesu javnosti i građana obaveštavao javnost o problemima sa virusom korone“.

Nekome kao da je zasmetalo i to što je uredno govorio o „ne postojanju testova za sve koji žele da provere svoje zdravlje“, „o broju inficiranih“, kao i „što je javno govorio o broju preminulih“.

Nekome je očigledno zasmetala prevelika količina sasvim realnih podataka, pa je odlučio da se dr Slađanu Stankoviću oduzme pravo na konkretnost, istinu i poništi u određenoj meri njegova stručnost.

Novinaru Danasa aktuelna direktorica vranjskog Zavoda za javno zdravlje (ZJZ) dr Svetlana Stojanović nakon više prekidanja poziva javila se, tek kad joj je novinar Danasa poslao SMS sa porukom „da je njen broj službenog telefona dobio od ministra zdravlja Zlatibora Lončara“.

Navodeći da se „nalazi kod kuće, uredno nam je saopštila podatke i zahvalila se na pozivu“.

Ovaj „koprenikanski obrt“ desio se samo 24 časa pošto je dr Slađan Stanković pedantno javnosti saopštio podatke o tačnom broju zaraženih i preminulih od početka pandemije Covida 19.

Novinarima i javnosti u Vranju ostaje ništa drugo, no sumnja da posle ovakvih poteza tek mogu da sumnjaju u realnost i borbu protiv „nevidljivog virusa“ sa vidljivom političkom porukom, ma koliko ona u narednim danima bude iskrena i verujemo tačna.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Iznenadne promene u odnosu prema medijima na vrhuncu epidemije u Vranju”

    • duki slazem se u potpunosti s vašim komentarom,samo mislim da je velika zabluda da su novinari produžena ruka naroda i to sam danas video u stvarnosti.Nikada nisam nijednog novirara video ispred covid ambulate,sve pišu napamet uz dogovor sa vlašću.

      • Од десет новинара један има морала и културе и своје лично ја које неће да прода. Остали су обичне марионете и јадници који се додворавају своме газди и пишу шта им се каже!

  1. Samo od lazi se uzbunjuje javnost ali od istine pa cak i ako je losa cese uplasiti i slusati sve date savete u suzbijnaju KOV 19 sto je dobro , treba savko ispred svoje bolnice da podnese izvestaj o stanju po tom pitanju , bez umanjivanja i bez uvecavanja o broju zarazenih ili preminulih, ali ako je primeceno da se nesto drugo radi ili je zloupotrebljeno neka se objavi. Svega danas ima .

  2. Vi novinari samo pravite pometnju, lazete i preuvelicavate bilo koju situaciju koja nas zadesi, posto niste profesionalni i treba da vam se zabrani da sirite paniku i neistinu.

    • Hoćemo li se jednom zauvek rešiti ovakvih mediokriteta? Da li ti Dobi znaš štza si napisao? Pročtaj još jednom i ako si saglasan onda mi je jasno na koji otvor si izašao . Pojma nemaš o novinarstvu. U normalnoj zemlji novinari su „produžena ruka“ naroda, oni u ime naroda imaju obavezu i potrebu da svaku javnu ličnost pitaju sve što bi svakog običnog čoveka interesovalo. Nisu to uvek prijatna pitanja, ali takav je posao. Ako su ti izvor informacija smeće od novina i režimske televizije, onda ni je ni čudo da sve novinare naživaš lažovima. Oni koji tebe informišu, to jesu.Kad je reč o virusu, zašto se krije od naroda prava istina. Jedino zato da bi se pred svetom prikazala lažna slika o tome kako je naše zdravstvo najbolje na svetu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.