Foto: www.mc.rs

Brankica Janković je predložila izmenu Zakona u delu koji se odnosi na propisanu površinu zemljišta kao opšti uslov za ostvarivanje prava na novčanu socijalnu pomoć pojedincima, odnosno porodicama, saopšteno je iz kabineta poverenice.

„Zbog propisanog ograničenja u pogledu površine zemljišta, veliki broj građana ne može da ostvari pravo na novčanu socijalnu pomoć ili im je ostvarivanje ovog prava otežano“, navela je Branikca Janković.

Ona smatra da je, pored povećanja propisane površine zemljišta prilikom odlučivanja o pravu na novčanu socijalnu pomoć, potrebno uzeti u obzir i kvalitet zemljišta, mogućnost njegove obrade, davanja u zakup ili prodaje.

Brankica Janković je navela da je razlog za pokretanje inicijative pre svega činjenica da su staračka porodična domaćinstva, koja raspolažu površinom zemljišta većom od propisane, često na ivici siromaštva i da im je neophodna pomoć.

U saopštenju se podseća da je istraživanje poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Crvenog krsta Srbije pokazalo da svaka deseta starija osoba na selu nema lične prihode, dok pravo na novčanu pomoć koristi samo četiri odsto ispitanika.

Takođe od ukupnog broja ispitanika samo dva odsto starijih koji žive na selu ima novčanu pomoć od dece ili rođaka, dok onih koji ostvaruju prihode od zakupa ima ispod jedan odsto, pri čemu su ti prihodi minimalni.

Pored toga, 70 odsto starijih na selu žive u domaćinstvima koja imaju samo dva člana, te samim tim ne mogu da računaju ni na one pogodnosti u starosti koje može da pruži život u višegeneracijskom domaćinstvu.

Poverenica je podsetila da je Srbija jedna od zemalja sa najstarijim stanovništvom ne samo u evropskim, već i u svetskim okvirima ali da je broj starijih koji ostvaruju pravo na novčanu pomoć, prema podacima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, gotovo zanemarljiv u odnosu na ukupan broj korisnika tog prava i iznosi oko pet odsto.