Foto: N1

Ona je navela da stanovnici tog naselja već 20 godina nemaju osnovne uslove za život, kao što su struja i voda, a uz to velikih problema imaju sa nehigijenskim uslovima. „Međunarodni dan ljudskih prava je prilika da se ukaže koliko je Srbija postigla u toj oblasti, ali je svakako mnogo značajnije da se pokaže šta sve nismo uradili“, izjavila je Janković i ocenila da ovakve prizore treba što pre izmeniti.

Ona je istakla da Srbija, „kao ozbiljna država“, treba da prihvati činjenicu da imamo jedan broj stanovnika kojima je neophodna podrška za izlaz iz svakodnevih problema. Prema njenim navodima, jedan od ključnih problema je i veliki broj dece romske populacije koja ne pohađa školu, zbog čega treba stvoriti jednake uslove za školovanje sve dece. „Vlast veliku pažnju pridaje razvoju ekonomije i novim investicijama, ali nikako ne treba zaboraviti da među nama žive ljudi kojim je preko potrebna pomoć“,rekla je Janković.

Ona je ocenila da se proteklih decenija stvara „nova stigma“ o Romima kako iz raznih fonova Evropske unije dobijaju ogromne svote novac. Treba shvatiti, dodala je, da zbog velikih administrativnih troškova i Roma koji nisu obučeni za vođenje projekata taj novac često ne završi tamo gde je preko potreban. Prema njenim rečima, osim u odnosu na Rome, diskriminacija je i dalje u velikoj meri izražena među osobama sa invaliditetom i kod žena, koje zbog određenih godina ne mogu da nađu posao.

„Srbija je napravila značajan napredak u ljudskim pravima, ali ako budemo zapostavljali ovakve probleme nikuda nećemo stići“, zaključila je Janković.