Judita Popović (REM): Koji je javni interes da se uznemire građani Srbije i krše zakoni 1Judita Popović, Foto: Medija centar

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Judita Popović upitala je danas koji je javni interes bilo koga da se prikazivanjem fotografija mučenja navodnih žrtava kriminalnog klana Veljka Belivuka, prekrše zakoni i uznemire građani Srbije.

Navodeći da je tim postupkom „povređeno ljudsko dostojanstvo žrtava, njihovih roditelja i prijatelja, kao i dostojanstvo publike koja je to gledala“, upitala je koji je to neprocenjivi interes bilo koga da se na tako svestan način krše pozitivni propisi.

„Takvi prizori uznemiravaju, šta god napisali kao upozorenje. Prekršeni su zakoni koji jasno propisuju na koji način određeni dokazi iz krivičnog postupka mogu da se koriste a to sigurno nije način kako je urađeno na toj konferenciji za novinare. Zato je sada ceo postupak kompromitovan“, kazala je članica REM za Radio televiziju Vojvodine (RTV).

To regulatorno telo je na jučerašnjoj sednici većinom glasova zaključilo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije uznemirio javnost prikazivanjem spornih fotografija, a jedino je Judita Popović glasala protiv.

„Smatram da sam uradila sve što je trebalo da se uradi. Imam obavezu da reagujem na takve pojave i štitim javni interes a javni interes je da građani ne budu zlostavljani i svedoci takvih prizora“, navela je Judita Popović.

Ocenila je da je greška medija u vezi tog slučaja „što se ne primenjuju odredbe zakona koje su obavezujuće“.

„Zakon o elektronskim medijima je veoma jasan i ako poštujete njegove odredbe onda ćete dobro razmisliti da li ćete prikazivati takve snimke“, kazala je članica REM i dodala da ne vidi nijedan argument kojim se može pravdati šta su mediji uradili 6. i 7. marta prikazujući fotografije mučenja.

Poredeći prikazivanje tih fotografija sa objavljivanjem snimaka ubijanja zarobljenih Muslimana tokom rata u BiH, ona je ocenila da je u pitanju „sasvim drugi kontekst“.

„To je prikazano u funkciji buđenja Srbije, njenog suočavanja sa ratnom prošlošću. To je moralo da se uradi“, kazala je Judita Popović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Judita Popović (REM): Koji je javni interes da se uznemire građani Srbije i krše zakoni”

  1. Zar gospođa misli da Srbiji danas nije potrebno buđenje? Ljudi se svakodnevno ubijaju na ulici, podmeću se bombe, puca se na sve strane, lete noževi, lome se ruke, od narkomana ne možeš da dišeš. Srbija je postala zemlja kriminala, nasilja i agresivnih ljudi. Treba ovom narodu reći gde to vodi. Dosta guranja glave u pesak, dok i tebi neko ne razbije prozor sekirom.

    • budjenje da se l0povski rezim skine svakako. Srbija je najsiromasnija zemlje u Evropi sa najgorim zdravstvenim sistemom u Evropi . A vi i dalje slusajte Vicica i njegove glasnogovornike, cirjakovic tipa, koji su za ludaru a ne za TV

    • Nisu li kriminalce popularizirovali ovi isti iz vremena nacional- socijalista onog ispod lipe? Sve je krenulo od tada. Nema obrazovnih emisija na TV. Popularne su samo trofrtaljke i lopovi. Gospodja je jedina normalna u tom REM-u.

  2. Gospođo Popović, nikako ne odgovarate zašto je eksplicitno prikazivanje streljanja muskimanskih zarobljenika bez zatamnjivanja bilo poželjno da vidi narod Srbije, a obračun kriminalaca je nešto što ne rreba niko da vidi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.