Kada se vakcinisati ako ste preležali korona virus? (VIDEO) 1Foto: Miloš Đošić/Danas Online

Bolesnici koji su preležali infekciju korona virusom bez simptoma treba da razmišljaju o vakcini, izjavio je za portal Danasa virusolog i mikrobiolog Specijalističkog veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler, odgovarajući na pitanja građana sa Tvitera.

Na pitanje o odluci na vakcinaciju, u slučaju da je osoba već preležala infekciju korona virusa, Šekler je naveo da treba razmišljati o dva podatka – dužini trajanja antitela i obliku bolesti.

„U slučaju da su, recimo, bili asimptomatski i da su sasvim slučajno testiranjem ustanovili da su bili bolesni, svakako moraju da računaju na to da su ugroženi“, rekao je Šekler.

On je objasnio da istraživanja pokazuju kako u slučajevima kada se razvije teža klinička slika imunitet ostaje duže.

„Ljudi koji su, sa druge strane, imali teži oblik, koji su dugo bolovali, bili hospitalizovani i vrlo teško podneli infekciju, treba da budu svesni da gotovo sigurno imaju visok nivo antitela i da su zaštićeni izvestan period“, objasnio je Šekler i dodao da nalaz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) pokazuje zadržavanje antitela devet i više meseci.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Dnevni list Danas (@danas.rs)

„Rezultati INEP-a pokazuju da oni koji su bili zaraženi od aprila još imaju zaštitni nivo antitela, što je relevantan podatak, znači već osam-devet meseci. To obično traje devet do 15 meseci“, naveo je Šekler.

Na pitanje kolika opasnost preti onima koji odbiju da se vakcinišu, Šekler kaže da svako procenjuje za sebe.

„Ako neko odbija da se vakciniše, a živi na vrhu brda i nema komšiluk, osamio se i ništa ga ne zanima na ovom svetu, ja i ne vidim da je u nekoj opasnosti. Ako odbija da se vakciniše, a želi da živi i da se kreće normalno na Terazijama, ili u nekom gradu gde je veliki broj ljudi, siguran sam da je i njemu samom jasno da se izlaže opasnosti“, rekao je Šekler za portal Danasa.

Odgovore na pitanja zašto se ekspresno prave vakcine za ovaj, a ne neki drugi virus, zašto mere ne važe samo za „ranjiva lica“ i kako obrazlaže stav da je vakcina privremeno, a prokužavanje trajno rešenje, potražite na zvaničnoj Instagram stranici Danasa – @danas.rs

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Kada se vakcinisati ako ste preležali korona virus? (VIDEO)”

  1. Bravo evo sad nas leče i veterinari.A sad savet prof dr neurohirg i ministar zdravlja u Hrvatskoj.Čovek je isto preležao koronu.On je izjavio da su oni koji su preležali koronu ili nisu imali simtome trebaju da se vakcinišu kad imunizacija prestane.Imunizacija ptestaje kroz 6 meseci.Tako da ne treba da se vakcinišu sada već polovinom gidine što će i on uraditi.

  2. Ako se ne varam, ovo je prva vakcina protiv neke bolesti, koja može da se dobije više puta. (zauške, male boginje i slično mogu se samo jednom preležati ili primiti vakcina, i stiče se doživotni imunitet.)

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.