Kako je nestala emocija iz sevdalinki? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Kako je nestala emocija iz sevdalinki? 2

 I dok se Vreme bavilo posetom zemunskog trgovca Musoliniju, Pravda je proučavala muziku kritikujući noviji zvuk u poređenju sa bosanskim sevdalinkama.

Pored vesti o svetskoj politici, Vreme je na naslovnoj stani čitaoce obavestilo o zemunskom trgovcu koji je otputovao čak u Italiju da se zahvali predsedniku Musoliniju za spas njegove ćerke, nakon što je primljena u bolnicu u Italiji na osnovu njegovog zalaganja, detaljnih informacija o susretu nema, ali Vreme je napomenulo da će ovu važnu priču ispratiti narednih dana.

Domaća vest o poteri u predelu Homolja, u kojoj se između ostalog kaže da su žandarske kontrole suzile obruč potrage kao i da je glava poznatog hajduka Pavla Dokića ucenjena sa 100 hiljada dinara, takođe se našla na naslovnoj strani tadašnjeg dnevnog lista Vreme.

Čitaoci Vremena mogli su pročitati i o problemu poplava u bosanskom trokutu, najplodnijem kraju tada naše zemlje. Za problem poplava u Bosanskom Šamcu tada nije bilo dugoročnog rešenja, a kako se navodi u tekstu retko šta sem nasipa i pumpi može da pomogne.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Kako je nestala emocija iz sevdalinki? 3Izveštaji o ponovnim napadima španskih avion na francuska pogranična mesta kao i verovatna propast Britanskog plana za posredovanje u tom sukobu, glavne su teme na naslovnici Pravde.

Pravda se pozabavila i bosanskim sevdalinkama. U tekstu pod naslovom “Prošlo je izgleda vreme kada je sevdah bio najviši i najvažniji zanos u životu” bavi se fenomenom ovih pesama kao i razmatranjem da li će one postati prošlost.

Poredeći neku davnu prošlost i tadašnjost novinari Pravde konstatovali su nove muzičke pravce koji su u odnosu na sevdalinke izgubili emociju. O kom ritmu je reč govori isečak iz teksta: “Na tim selima sviraju većinom Ciganke, profesionalne sviračice, sačuvavši od lepih narodnih pesama i kola samo ritam, akcentujući banalnosti.”

I dok se s jedne strane noviji muzički pravac kritikuje, sa druge se pak građani ovim tekstom mogu podsetiti kako je bilo dok je muziku prvenstveno činila emocija. Čitaoci se uvode u tekst rečima: „Nekada su u ovim mahalama, bosanskih kasaba, nastajale divne pesme pune čežnje i karasevdaha, pune boja i mahalskog duha, pune ustreptale mladosti.“

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.