Foto: Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na naslovnoj strani Malog Žurnala nalazi se „razgovor sa jednim radikalnim prvakom“ o pregovorima između radikala i samostalaca, izborima, formiranju koalicione vlade.

„Da bi im izbili iz ruku oružje za opstrukciju, izvršili smo najslobodnije izbore. Kada smo opet dobili većinu, tražili su da obore Pašića“, odgovara na novinarsko pitanje „jedan vrlo ugledni radikalni prvak“.

Te godine, piše Mali Žurnal, u II beogradskoj gimnaziji svega 25 učenika položilo je „ispit zrelosti“ od njih 31, koliko ih je završilo VIII razred, a šestorica su „odbijeni na godinu dana“. Najboljih sedmoro koji su položili ispit pismeno, oslobođeni su usmenog dela.

Iako je počeo da izlazi kao informativni dnevni list bez stranačkog obeležja, Mali Žurnal se ubrzo počeo smatrati za radikalno, antirežimsko glasilo. Izlazio je u Beogradu od 1894-1915, a potom 1920. godine. Donosio je tekstove o aktuelnim političkim i kulturnim dešavanjima. Imao je dobru dopisničku mrežu i vremenom se širio i razvijao. Često je bio zaplenjivan, a u oko 30 brojeva nalazimo inkriminisane natpise.

Redni brojevi ovog lista često su pogrešni, pa je tako 1900. godina obeležena kao godište VI. Novine su od 1905. godine ilustrovane brojnim fotografijama, a imao je i dodatak „Ilustrovani Mali žurnal“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Kako ova dva lista nisu izlazila 13. i 14. juna koji su bili neradni dani u Kraljevini Jugoslaviji tokom praznika Duhovi, donosimo priču o Malom Žurnalu. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji.