
Kon je rekao da je toku prethodne nedelje, kada je reč o broju zaraženih, zabeležena „stabilizacija na visokom nivou“, dok se za Beograd može reći da se „zaravnila kriva“ i da ima naznaka „spuštanja“, ali da će se situacija i dalje pratiti.
„Virus kulja među onima od 20 do 50 godina, a da bi se njegovo prisustvo smanjilo, tu su zaštitne mere i tu je vakcinacija“, ocenio je Kon i savetovao da se kampanja za vakcinaciju usmeri upravo prema građanima te starosti.
Onima koji su preležali kovid, kako je rekao, preporučuje se vakcinacija i to tri meseca od procene kliničara da su ozdravili.
Dodao je da su „kritične tačke“ u Srbiji u pogledu prisustva korona virusa Niš i Novi Sad, a da se smiruje situacija u Vranju i Leskovcu.
„Kada je reč o ublažavanja mera, još uvek smo u teškoj situaciji – virus gubi snagu, i ne treba mu dati prostora da se ponovo raširi“, rekao je Kon i upozorio da su u glavama ljudi kafići i restorani „zamišljene oaze u kojima kao da nestane opasnost od virusa“, što je pogrešno.
„Čak i u baštama (kafića) – ako sede bliže od na metar i po, isto su izloženi riziku“, naglasio je Kon.
Ponovio je da, kada biramo mere, biramo između očuvanja zdravstvenog sistema i ugostiteljstva.
Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa
U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.
Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.
Eto,kao sto sam rekao po stoti put. Sezona je prehlada i gripa,oni ce zarvoriti ljude na par dana i proglasice sebe zasluznim za zaravnjivanje krive. Dr. Kon neponovljivi.
,, Naredne dve nedelje su najbitnije,, već više od godinu dana.
Година прође очас, али кључне наредне „две недеље“ никако да прођу.
Šta pričaš ti čoveče? Restorane i kafiće ste zatvorili poslednji vikend februara. Dozvoljen rad bio do 14h, sledeći vikend do 12h i onda ih skroz zatvorili. Koji boljitak je od toga? Osim gubitka zaposlenih u ugostiteljstvu.
Ljudi se ne zaražavaju na pijacama, u parkovima, na šetalištima, ali u baštama restorana i kafića se zaražavaju. Mislim da ni Tesla nije bio tako intaligentan.