Kon: Danas konsultacije oko mera, u Beogradu se "zaravnila kriva" 1Foto: BETAPHOTO/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Mere za sprečavanja prenosa korona virusa daju rezultate – već dve nedelje nemamo jasan porast već održavanje situacije, čak i blago popuštanje u Beogradu, rekao je za RTS epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon i najavio da će danas biti održane konsultacije oko mera.

Kon je rekao da je toku prethodne nedelje, kada je reč o broju zaraženih, zabeležena „stabilizacija na visokom nivou“, dok se za Beograd može reći da se „zaravnila kriva“ i da ima naznaka „spuštanja“, ali da će se situacija i dalje pratiti.

„Virus kulja među onima od 20 do 50 godina, a da bi se njegovo prisustvo smanjilo, tu su zaštitne mere i tu je vakcinacija“, ocenio je Kon i savetovao da se kampanja za vakcinaciju usmeri upravo prema građanima te starosti.

Onima koji su preležali kovid, kako je rekao, preporučuje se vakcinacija i to tri meseca od procene kliničara da su ozdravili.

Kon: Danas konsultacije oko mera, u Beogradu se "zaravnila kriva" 2

Dodao je da su „kritične tačke“ u Srbiji u pogledu prisustva korona virusa Niš i Novi Sad, a da se smiruje situacija u Vranju i Leskovcu.

„Kada je reč o ublažavanja mera, još uvek smo u teškoj situaciji – virus gubi snagu, i ne treba mu dati prostora da se ponovo raširi“, rekao je Kon i upozorio da su u glavama ljudi kafići i restorani „zamišljene oaze u kojima kao da nestane opasnost od virusa“, što je pogrešno.

„Čak i u baštama (kafića) – ako sede bliže od na metar i po, isto su izloženi riziku“, naglasio je Kon.

Ponovio je da, kada biramo mere, biramo između očuvanja zdravstvenog sistema i ugostiteljstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari