Kostić: Sramota SANU i Univerziteta 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Prilikom današnje posete Univerzitetu u Krgujevcu, Kostić je sugerisao kako taj problem može da se reši aktiviranjem Centra akademije koji već postoji u Kragujevcu.

Kragujevac trenutno ima tri aktivna akademika, rekao je Kostić, navodeći da je upravnik kragujevačkog Centra SANU, akademik Ivan Gutman, najcitiraniji čovek u Akademiji i u Srbiji, kao i da se dopisni članovi Miloš Kojić i Miloš Đuran nalaze među njumnijim glavama SANU.

„Nadam se da ćemo mi ovde, kao u Novom Sadu i Nišu formirati ogranke SANU i da će Kragujevac u narednih tri do šest godina dobiti instituciju koja će biti deo SANU sa svim mogućnostima koje imamo u Beogradu“, rekao je Kostić.

Predsednik SANU je najavio da će ključni zadaci buduće saradnje sa kragujevačkim Univerzitetom biti razmena informacija, rad na prerastanju centra u ogranak SANU, uključivanje predstavnika akademske zajednice u Kragujevcu u odbore SANU, održavanje zajedničkih skupova, predavanja, izložbi i koncerata kao i izdavačka delatnost.

„Očekujem da ćemo do sredine oktobra napraviti detaljniji program rada za 2019. godinu i da Kragujevac bude tamo gde mu je mesto“, rekao je Kostić.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Kragujevcu, profesor dr Nenad Filipović, odgovarajući na pitanje novinara zbog čega je u prethodnom periodu bila prekinuta saradnja dve institucije, odgovorio da uzroke treba tražiti u prethodnom rukovodstvu Univerziteta, ali se on nada da će taj problem biti brzo rešen.

Osim obnavljaanja rada Centra SANU u Kragujevcu, planirano je i otvaranje Ogranka SANU u našem gradu. Univerzitet će za realizaciju tog projekta ponuditi naše akademike, sekretara, sekretara i Zgradu Legata Koke Jankovića za sedište, dakle logistiku i infrastrukturu, najavio je Filipović.

Podsećajući da Kragujevac trenutno ima trojicu akademika, a da je za formiranje ogranka SANU potrebno da ih ima pet, Filipović je ocenio kako je jedan od strateških ciljeva Univerziteta da se što pre pokrene proces prijavljivanja kandidata za dopisne članove SANU.