Obuku o ranjivosti romske populacije prošlo 600 socijalnih i zdravstvenih radnika 1Foto: Sekretarijat za socijalnu zaštitu Grada Beograda

Podršku sprovođenju programa pružila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u okviru Nemačko srpske razvojne saradnje, saopštio je  Sekretarijat za socijalnu zaštitu Grada Beograda.

Osamnaesti edukativni trening u okviru ovog programa, od planiranih 20, održan je danas.

Treningu u Beogradu, na kome su predavanja i praktične radionoce vodili stručnjaci iz oblasti medicinskog i zdravstvenog prava, socijalne zaštite, psihologije i zdravstva, prisustvovalo je više od 50 zdravstvenih i socijalnih radnika, dodaje se u saopštenju.

Program obuhvata šеst sati kontinuirane еdukacijе i provеru znanja, a akreditovan je kod Zdravstvеnog savеta Srbijе i priznat kod Komorе socijalnе zaštitе.

“Socijalni radnici su lekari za siromašne i imaju veoma važnu ulogu u poboljšanju položaja pripadnika marginalizovanih grupa, to jest zaštiti njihovih ljudskih prava, među kojima je dostupnost zdravstvene zaštite jedno od najvažnijih. Cilj ovog programa je unapređenje pristupa zdravstvenoj zaštiti za Rome, zato je edukacija usmerena na podizanje nivoa osetljivosti socijalnih i zdravstvenih radnika u prepoznavanju diskriminacije. Značajan deo treninga posvećen je informisanju o sredstvima i postupcima koji su im na raspolaganju da reaguju preventivno ili otklone diskriminaciju ukoliko do nje dođe“, kaže predsednica SUPRAM-a Marta Sjeničić.

Ranjivost romske populacije kada je u pitanju zdravstvena zaštita ogleda se u više segmenata, ali se najčešće iskazuje već u prvom kontaktu sa službama zdravstvene zaštite zbog poteškoća u samom pristupu.

“Uloga lokalnih samouprava je ključna za poboljšanje položaja marginalizovanih grupa. Zato je veoma važno što je veliki broj socijalnih i zdravstvenih radnika širom Srbije pokazao interesovanje za ovaj program. Napredna zemlja nije bogata zemlja, kako se obično misli, već ona koja uspešno sprovodi mere prevencije i kada je u pitanju zdravlje i kada je u pitanju ostvarivanje drugih socijalnih prava, poput prava na obrazovanje, rad, stanovanje…Informisanost i obučenost socijalnih i zdravstvenih radnika, koji imaju direktan kontakt sa predstavnicima osetljivih grupa, od izuzetnog je značaja za pomake na tom polju, a posebno za održivost postignutih rezultata”, rekla je povodom edukacije Aleksandra Dimić Ugrinaj, vođa.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.