MASA: Struka i institucije ćute na nadrilekarstvo Željka Mitrovića 1Željko Mitrović Foto: Beta/Branislav Božić

Od šarlatanstva do nadrilekarstva dok institucije ćute COVID-19 kriza se ne smiruje i po svemu sudeći proći će još dosta vremena pre nego što se verifikuju medicinski proverene metode za borbu protiv novog soja korona virusa.

„Svedoci smo da se na društvenim mrežama i na pojedinim televizijama sa nacionalnom frekvencijom promovišu neproverene metode i medicinska sredstva čija je delotvornost krajnje sumnjiva. Njihova primena bez pratećih kliničkih studija može imati nesagledive posledice. Zabrinjavajuće je što se promovisanjem pomenutih metoda lečenja sve češće bave osobe koje nemaju nikakvo formalno obrazovanje iz oblasti medicinskih nauka, ali imaju pristup medijima, poručuje koordinacioni odbor Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA).

Kao jedan od najsvežijih primera ove vrste MASA navodi „otkriće“ delotvornosti tzv. metode „ozonizacije krvi“ u borbi protiv aktuelne pandemije koronavirusa COVID-19.

„Iza ovog otkrića stoji ni manje ni više nego jedan vlasnik televizije koji ne samo da se nikada nije bavio naučnim radom u oblasti medicinskih nauka, da ne govorimo o užim naučnim oblastima poput virusologije, već nema ni najosnovnija medicinska znanja. Budući da je nadrilekarstvo fenomen koji postoji, od kad postoje i bolesti, u svim modernim državama zakonom je uređena krivična odgovornost za ovakvu vrstu delatnosti“, navodi se u saopštenju.

Oni podsećaju da u Srbiji član 254 Krivičnog zakonika tretira kao nadrilekarstvo situaciju u kojoj se neko bez odgovarajuće stručne spreme bavi lečenjem, spravljanjem lekova ili pružanjem drugih medicinskih usluga (novčana kazna ili zatvor do tri godine). Dalje, u članu 252 istog zakona se jasno kaže da ko protivno propisima na ljudima vrši medicinske ili druge slične eksperimente kazniće se zatvorom od tri meseca do pet godina.

„Iz gore navedenog više je nego jasno da dela vlasnika Pink televizije podležu krivičnoj i materijalnoj odgovornosti. Osim što je pomenutu metodu „ozonizacije krvi“ sproveo sam na sebi, primeniće je i na svojim zaposlenima (po njegovim tviter navodima da je “16. marta započeo ozonizaciju Pinka“). Takođe, obmanjivao je javnost o efekisnosti navedene metode lečenja „ozonizacije krvi“ u udarnim informativnim emisijama svoje televizije“, objasnili su iz MASA.

Iz organizacije kao problem ističu ćutanje struke. „Za nas kao organizaciju, koja se između ostalog upravo zalaže za odbranu naučnih principa i autoriteta struke, porazno je to što su osobe koje su u domaćoj javnosti prepoznati kao glavni autoriteti u borbi protiv epidemije COVID-19, u Srbiji, propustili da se zajednički ograde makar od načina promovisanja ove metode prilikom gostovanja na televiziji Pink“, smatraju iz MASA.

Oni objašnjavaju da je u aprilu 2016. godine, Američka savezna uprava za lekove (FDA) zabranila sve medicinske upotrebe ozona: „u bilo kojem medicinskom stanju za koje ne postoje dokazi o sigurnosti i efikasnosti“, navodeći: „ozon je toksičan gas bez poznate korisne medicinske primene u specifičnim, dopunskim ili preventivnim uslovima.”

„Ne postoji ni jedna regularna klinička studija za opravdanost terapije ozonom. Na osnovu publikovanih naučnih radova ozon oštećuje hemoglobin u eritrocitima, koji se može nagomilavati i prouzrokovati ozbiljne poremećaje u krvi. Izloženost ozonu, bliskom nivou spoljne sredine, izaziva oštećenje funkcije pluća i upalu disajnih puteva kod starijih zdravih osoba, kao i kod onih sa hroničnom opstruktivnom bolesti pluća, bez efekta na protrombotičko stanje. Ozonirana autohemoterapija ne utiče na parametre koagulacije krvi kod pacijenata na hemodijalizi i ne izaziva zapaljenski odgovor“, objašnjavaju iz MASA, dodajući pitanje da li želimo da živimo u svetu lažnih doktora i diploma ili u uređenom društvu gde su jasno trasirani putevi kako za sticanje znanja tako i za promovisanje novih rešenja u svim segmentima našeg života?

„Osiono i samouvereno iznošenje neistinitih naučnih i medicinskih činjenica bez reakcija nadležnih institucija šalje zabrinjavajuću poruku da oni koji donose odluke u ime svih nas ne žele ili nisu u stanju da prepoznaju potpuno negiranje obrazovanja, nauke i struke. Zbog toga je sada na nama, ljudima od nauke i struke, da podignemo glas protiv ovakvih pojava koje bi u normalnom društvu trebalo da su proterane u mračno podzemlje u kome caruju pseudo naučnici, terotičari zavere i neshvaćeni geniji. Na žalost, čini se da mi danas živimo u izokrenutom svetu poremećene realnosti kojom su upravo zagospodarili ovi, iz podzemlja oslobođeni, nepojamnici“, poručuju iz MASA.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

49 reagovanja na “MASA: Struka i institucije ćute na nadrilekarstvo Željka Mitrovića”

  1. A šta bi to smeli da urade protiv Pink-ovca struka i institucije? Manje nego ništa jer se zna ko njega i onog opičenog Informator-ca štiti, loži i koristi u svoje lične svrhe- svemogućni, totalni vladar Srbije Aleksandar Vučić. Čik da neko pisne protiv pomenute dvojice!

    • Prijatelju starobeogradski trebalo bi da znaš da oni kao individue ne postoje već kao članovi vlasne familije a komandni bunker te familije je u tajnoj službi koja se uzgred nalazi baš u tvojoj blizini.

      • Ljudi Zeljko Mitrovic je moj bratanac… Dali znate da on nije Fakultetska obrazovan… Mislim da svak to moze da primeti kada on prica… I on takav da nadje lek za koronu… Njemu se sve dozvoljava u ovoj Drzavi a zna se I zasto… Nadam se da ce nasem narodu do preti do svesti sva ova ne Pravda I da treba da dodje do promene… Pozdrav svima od tetke

  2. Moram da reagujem povodom javnih istupanja šarlatana i nadrilekara Mitrović Željka,koji koristi nacionalnu frekvenciju (pitam se čemu zasluženu!?)za lično promovisanje neistinitih i opasnih tvrdnji,neutemeljenih na dokazima.Da li je moguće da se Lekarska Komora i nadležne zdravstvene institucije(„vrli ministar-Dr Munzekonza“)ne oglašava tim povodom.Njegove izjave ne samo da su opasne,jer dezavuišu javnost ,već vredjaju doktore,i sve one obrazovane pojedince koji takve paušalno iznete informacije nisu u stanju ni da slušaju.Medjutum ovo je perfidan način unošenja još veće konfuzije u medijski prostor koji je ovakvim opasnim pojedincima omogućio režim,u stvari „vrli predsednik“ i njegova šarlatanska svita. Da se ne zaborave ove izjave,kada sve ovo prodje ,Srbija neće biti ista,apeluje još jednom na zdrav razum i stručnjake,oglasite se ,čaša žuči je već odavno puna!!!Ne preostaje ništa drugo,ko neće na civilizovan način da shvati da mu je kraj izvestan,ima i drugih načina gradjanske neposlušnosti…

  3. Pa nije Mitrović baš toliko originalan, on je samo „pozajamio“ neke tehnike na kojima se bazira homeopatska medicina. Recimo , fenomen hormeze da se u organizam ubace male doze nekog patogena koje pobuđuju tj bude odbrmbene snage organizma, citokine, interleukine o iostale medijatore upale da bi se zaštiile ćelije od štetnog oksidativnog stresa. Homeopate tvrde da je u tom pristupu ključna doza toksičnih supstanci, naime niske doze toksikina imaju povoljan, a visoke doze štetan efekat po organizam. Postoje homeoptaske klinike po Evropi koje primenju ove trehnike za određena patološka stanja. Nije Željko ni malo originalan nego je više „nacionalno snalažljiv da pozajmi“ i da se reklamira kao da je njegovo umno pronalazačko delo. Može mu se u „pravnoj državi“ Srbiji.

    • Kod njega su konstantno visoke doze kokaina izazvale osećaj svemogućnosti. Žalosno je što se takvima zbog ličnih i političkih interesa dozvoljava upravljanje medijskim prostorom i skrnavljenje „nacionalnih frekvencija“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.