Matić: Poverenje građana u celokupan sudski sistem ne postoji 1Veran Matić Foto: FoNet/ Božidar Petrović

 „Visoki savet sudstva smatra da je nedopustivo da predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara istupa u javnost sa izjavama o postupku koji nije pravosnažno okončan, čime  se narušava poverenje građana u celokupan sudski sistem” navodi se u saopštenju Visokog saveta sudstva.

Veran Matić povodom tog saopštenja ističe da je poverenje građana u celokupan sudski sistem ne postoji, te samim tim, ne može da bude narušeno.

Veliki broj oslobađajućih presuda ozbiljnim kriminalcima, batinašima i muvatorima, izbrisao je poverenje građana u sudije. Javnost je prvo bila iznenađena, pa zbunjena, a sada joj je sve jasno. Lepo je to što se u esnafu držite, bez obzira na realnost koja mora da se promeni da bi država Srbija mogla dalje, vi ste postupanjem pojedinaca postali kamen oko vrata građanima koji plaćaju porez i koji vas plaćaju da budete nezavisni. Međutim, nezavisnost nije nezavisnost od zdrave pameti i realnosti. Nezavisnost nije isto što i zabrana svake javne kritike. Nezavisna institucija nije ona koju niko ne sme da kritikuj,” izjavio je Matić.

On je u svojoj izjavi upitao članove sudskog veća da li stvarno mislili da će Komisija i javnost Srbije da posmatra očigledne loše namere bez ikakve reakcije

Neće, ni sada ni ubuduće. Ponovo pozivamo javnost i kolege novinare da što više obrate pažnju na suđenja, naročito suđenja u kojima su optuženi izuzetno bogati, pozivamo državne organe da u skladu sa zakonom provere imovinu sudija i vezanih lica, i da javno o tome objave podatke. Samo sprovođenjem demokratske kontrole od strane javnosti možete biti stvarno nezavisni, a iskušenja su velika,” dodao je Matić.

Naveo je da se Komisija nijednom svojom izjavom niti aktom nije umešala u nezavisnost suda, niti je kršila pretpostavku nezavisnosti, samo je obavestila javnost Srbije o neobičnom načinu vođenja postupka koji je u žiži javnosti, a šta tek da mislimo o onim postupcima gde su žrtve i počinioci anonimni građani.

Saopštenje visokog saveta sudstva predstavlja zaprepašćujući amaterizam pravnih eksperata koji bi da se zaštite od kritike tako što će svoj esnaf proglasiti nedodirljivim i iznad društva. Ne samo što nisu iznad društva, već bi morali da budu prvi u zaštiti najviših društvenih vrednosti,” dodao je Matić.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.