Matić: Poverenje građana u celokupan sudski sistem ne postoji 1Veran Matić Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Komisija za istraživanje ubistava novinara pozvala je Visoki savet sudstva da se pozabavi načinom suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije i Visoki savet sudstva se oglasio saopštenjem gde se ističe da je nedopustivo ponašanje predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara.

 „Visoki savet sudstva smatra da je nedopustivo da predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara istupa u javnost sa izjavama o postupku koji nije pravosnažno okončan, čime  se narušava poverenje građana u celokupan sudski sistem” navodi se u saopštenju Visokog saveta sudstva.

Veran Matić povodom tog saopštenja ističe da je poverenje građana u celokupan sudski sistem ne postoji, te samim tim, ne može da bude narušeno.

Veliki broj oslobađajućih presuda ozbiljnim kriminalcima, batinašima i muvatorima, izbrisao je poverenje građana u sudije. Javnost je prvo bila iznenađena, pa zbunjena, a sada joj je sve jasno. Lepo je to što se u esnafu držite, bez obzira na realnost koja mora da se promeni da bi država Srbija mogla dalje, vi ste postupanjem pojedinaca postali kamen oko vrata građanima koji plaćaju porez i koji vas plaćaju da budete nezavisni. Međutim, nezavisnost nije nezavisnost od zdrave pameti i realnosti. Nezavisnost nije isto što i zabrana svake javne kritike. Nezavisna institucija nije ona koju niko ne sme da kritikuj,” izjavio je Matić.

On je u svojoj izjavi upitao članove sudskog veća da li stvarno mislili da će Komisija i javnost Srbije da posmatra očigledne loše namere bez ikakve reakcije

Neće, ni sada ni ubuduće. Ponovo pozivamo javnost i kolege novinare da što više obrate pažnju na suđenja, naročito suđenja u kojima su optuženi izuzetno bogati, pozivamo državne organe da u skladu sa zakonom provere imovinu sudija i vezanih lica, i da javno o tome objave podatke. Samo sprovođenjem demokratske kontrole od strane javnosti možete biti stvarno nezavisni, a iskušenja su velika,” dodao je Matić.

Naveo je da se Komisija nijednom svojom izjavom niti aktom nije umešala u nezavisnost suda, niti je kršila pretpostavku nezavisnosti, samo je obavestila javnost Srbije o neobičnom načinu vođenja postupka koji je u žiži javnosti, a šta tek da mislimo o onim postupcima gde su žrtve i počinioci anonimni građani.

Saopštenje visokog saveta sudstva predstavlja zaprepašćujući amaterizam pravnih eksperata koji bi da se zaštite od kritike tako što će svoj esnaf proglasiti nedodirljivim i iznad društva. Ne samo što nisu iznad društva, već bi morali da budu prvi u zaštiti najviših društvenih vrednosti,” dodao je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari