Foto: FoNet/Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost

Ona je istakala da što pre treba usvojiti Zakon o rodnoj ravnopravosti, kako bi se poboljšao položaj žena i smanjilo nasilje.

Govoreći o nasilju nad ženama, Mihajlović je rekla da u toj oblasti imamo dobre zakone i da to više nije sporno, a nije sporna ni njihova primena, ali nedostaje razgovor.

Ono što nam fali je više razgovora, da se time bavimo od malih nogu, zbog čega sam insistirala da se Zakon o rodnoj ravnopravosti što pre donese, jer je ključna prevencija i stvaranje nenasilnog društva, navela je Mihajlović.

Prema njenim rečima, nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti ne dozvoljava da rod bude opredeljujući za rad, a omogućiće i povezivanje materinstva i karijere.

Borimo se za nerođene dečake i devojčice, rekla je Mihajlović.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom Međunarodnog dana žena predstavljeni su rezultati inicijative „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“, koju su u junu prošle godine pokrenuli Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, NALED i Etno mreža.

Za osam meseci sprovođenja zaposelno je 100 žena.

Žene iz ruranih područja su angažovane na izradi rukotvorina koje se, kao deo srpske kulturne baštine, daju kao protokolarni diplomatski pokloni.

Tako su one izvezle azbuku za princa Čarlasa i ćilim za Vladimira Putina, rekla je izvršni direktor NALED Violeta Jovanović.

Prema njenim rečima, time je skrenuta pažnja na položaj žena sa sela, koje su od amatera postale profesionalci i podstaknut je plasman domaćih proizvoda.

Jovanović je pozvala renomirane hotele da uvrste njihove proizvode u ponudu stranicma, a lokalne samouprave da deo izvajanja za lokalne sportske klubove preusmere udruženjima žena.

Mihajlović je ukazala da su žene na selu višestruko diskriminisane i iznela podatak da 60 odsto njih nema pravo na penziju, a tek 17 odsto su vlasnice imanja.

Ona je najavila da će u okviru projekta nastaviti da obučavaju žene da rade i da njihovim rukotvorinama opremaju ambasade Srbije širom sveta.

Na predstavljanju rezultata dodeljene su plakete odgovornim institucijama koje su zaposlile žene, kompanijama koje su doprinele plasmanu njihovih proizvoda i lokalnim zanatskim udruženjima čuvara tradicije.