Miškovićev advokat najavio žalbu Apelacionom sudu 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

„Na žalost, kao što smo predvideli, ‘specijalne sudije’, odre]ene samo za Miškovića, nisu imale hrabrost da primene zakon“, kazao je Tomanović, saopštila je kompanija Delta.

Veće Specijalnog suda u ponovljenom postupku danas je osudilo Miroslava Miškovića na dve i po godine zatvora, njegovog sina Marka na godinu dana kućnog zatvora, a vlasnika Nibens korporacije Mila }uraškovića na četiri godine i tri meseca.

Presuda je doneta u ponovljenom postupku koji se protiv vlasnika kompanije Delta vodi zbog navodnog pomaganja u utaji poreza. Mišković se tereti da je pomogao sinu Marku da utaji 320 miliona dinara poreza. Do poreske utaje je, prema navodima optužnice, došlo prilikom prebacivanja akcija Preduzeća za puteve Niš sa strane na domaću kompaniju, koju, prema tvrdnjama tužilaštva, kontroliše Marko Mišković.

Tomanović je rekao da je „Apelacioni sud ukinuo raniju presudu i objasnio Veću da nije moglo da traži tumačenje Skupštine Srbije ili Ministarstva da li je pre 11 godina bilo poreza“.

„Deo Veća je sada, preglasavanjem 2:1, našlo novi izgovor, i na transakciju iz 2008. primenilo zakone iz 2010. i kasnijih godina. Oni su iskoristili zabranjenu retroaktivnost da osude Miškovića“, ukazao je Tomanović.

Dodao je da „sudijama nije bilo važno što najbolji poreski stručnjaci iz Srbije i sveta tvrde da tada, pre 11 godina, nije bilo ni pretpostavke o poreskoj obavezi“.

„Nije im bilo važno ni to što nisu ni videli niti čuli ni jedan dokaz protiv Miškovića, a ni to što je Apelacioni sud ukidajući presudu jasno ukazao da ovako ne može da se sudi i da krivičnog dela nema“, kazao je Tomanović.

Po njegovim rečima „svi danas osudjeni su kolateralna šteta kampanje protiv Miškovića, jer niko od njih nije izvršio krivično delo, ali danas u Srbiji nije ni potrebno da izvršite krivično delo da biste dobili zatvorsku kaznu“.

„Mi ćemo protiv ovakve prvostepene presude uloziti žalbu Apelacionom sudu. Ne može niko da odgovara za nameru i direktan umišljaj u poreskoj utaji, a da u isto vreme ima jasna uputstva i stručna mišljenja državnih organa i stručnih agencija i da u potpunosti postupa po njima“, kazao je Tomanović.

Istakao je da će započeta medjunarodna arbitraža potvrditi da se zakoni ne mogu primenjivati selektivno, zbog političke potrebe.