Foto: Media centar

To se navodi se u saopštenju Arhijerejskih protoprezvitera Mitropolije crnogorsko-primorske.

Arhijerejski protoprezviteri Mitropolije crnogorsko – primorske : cetinjski Obren Jovanović, podgoričko-kolašinski Velibor Džomić, podgoričko-danilovgradski Dragan Mitrović, barski Slobodan Zeković, budvanski Boris Radović, bokokotorski Momčilo Krivokapić i hercegnovski Radomir Nikčević saopštili su da je mitropolit Amfilohije svojim stavom o odnosu prema Kosovu i Metohiji rekao istinu koja je „razjarila“ Aleksandra Vučića.

„Mi, naravno, nemamo ambiciju i ne možemo da utičemo na politiku i odluke Aleksandra Vučića, ali imamo pravo da u svojoj Crkvi, kojoj služimo i čiji identitet čuvamo i jedinstvo svedočimo u Crnoj Gori, slobodno, odgovorno i javno kažemo svoju reč o Kosovu i Metohiji, posebno kad je Vučić uputio javni poziv da svako iznese svoje razmišljanje o Kosovu Metohiji“, navodi se u saopštenju.

„Ta reč neće i ne može biti ugušena, niti će Crkva biti ućutkana bez obzira na sve napade koji dolaze i koji će doći. Neućutno stojimo na stanovištu da je unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji nepotreban i sa mogućim štetnim posljedicama na koje je sa pastirskom brigom ukazao mitropolit Amfilohije“, dodaju protoprezviteri.

„Nepokolebivo podržavamo očinsku reč našeg patrijarha Irineja da državnici Srbije ne smeju nikada da daju svoju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije, jer ono što se silom uzme, to se i vrati, a ono što se pokloni nekome je za svagda izgubljeno, a to Srbi i Srbija ne smeju dozvoliti“, navodi se u saopštenju.

„Sigurni smo da mitropolitova reč od koje se kao od groma trese politički vrh Srbije nije ni naručena, niti je opoziciona, a ni politikantska, kako neistinito tvrdi Marko Đurić, nego je isključivo pastirska reč egzarha Sveštenog trona Pećkog“, navodi se u saopštenju.

„Danas, prvi put na ovakav način, stajemo u zaštitu svog arhipastira, ali pre svega zbog zaštite svoje Crkve koja je, kroz ličnost mitropolita Amfilohija, bezočno napadnuta od najbližih saradnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića i to Nikole Selakovića, Marka Đurića, Zorane Mihajlović i Aleksandra Vulina“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da „od hajke na mitropolita i bezbožnih uvreda Vučićevih saradnika, a posebno Nikole Selakovića“, bitnije je što se na ovom primeru pokazuje intencija da se kosovsko-metohijsko pitanje isključivo predstavi i rešava kao „srbijansko ili, zašto ne reći, beogradskopašalučko, a ne kao svesrpsko pitanje“.

„Nikako ne možemo da shvatimo i prihvatimo tako koncipiran ‘unutrašnji dijalog’ o Kosovu i Metohiji, koji su odmah svojski pohvalili Edi Rama i Bedžet Pacoli“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da poruku potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović mitropolitu Amfilohiju danas, kao i sličnu patrijarhu Irineju ranije, da „Amfilohije neće voditi državnu politiku“ shvataju kao pretnju i poruku Crkvi „kad bude morala da svedoči svoj jedan, jedini, nepromenljivi, vekovni, svetosavski i svetolazarevski stav o Kosovu i Metohiji“.