
Na trgu ispred Doma kulture Mlekarska škola je preuzentovala način izrade kačkavalja i italijanskog specijaliteta “Kace kavalo“. Prema rečima direktora Škole Nenada Đorđevića, reč je o tradicionalnoj manifestaciji kojom obeležavaju Dan škole.
-Pored takmičenja učenika u izradi slavskih kolača, radionica izrade tradicionalnih pekarskih proizvoda i parenja kačkavalja, predstavili smo i uličnu italijansku hranu “Kace kavalo“. Organizovali smo i izložbu umetnički oblikovanog testa, tradicionalnih pekarskih proizvoda i preradjevina od mleka. Bila su i stručna predavanja. Cela manifestacija ima humanitarni karakter jer ćemo novac od prodaje ovih proizvoda uplatiti Crvenom krstu- kaže Đorđević.
Pored učenika pirotske Mlekarske i Ekonomske škole na manifestaciji su učestvovali i učenici i njihovi profesori iz Aleksinca, Niša, Prokuplja i Požege, Visoke poljoprivredno- prehrambene škole srukovnih studija iz Prokuplja kao i učenici i profesori iz Profesionalne gimnazije za turizam “Penčo Semov“ iz Gabrova u Bugarskoj.

– Napravili smo pogače, hleb i slavske kolače sa puno ljubavi a pomagali su nam i naši profesori- kaže učenica Nedelina Rajčeva iz Gabrova.
Sa Poljoprivrednim fakultetom iz Beograda potpisana je Povelja o saradnji, budući da je svojevremeno profesor dr Obren Pejić, čije ime nosi škola, pored škole bio profesor i na ovom fakultetu.
– Sa pirotskom Mlekarskom školom imamo dugogodišnju uspešnu saradnju i naš fakultet i škola vezani su kao majka i ćerka. Ovaj sporazum ima veliki značaj jer Mlekarska škola koja ima i komercijalni deo za proizvodnju kačkavalja i sira, može da bude i ogledna baza tehnologije mleka i da se na ovaj način još više otvore njena vrata – rekao je dekan Poljoprivrednog fakulteta u Begradu Dušan Živković.
Pirotska Mlekarska škola obrazuje kadar za prehrambenu industriju cele Srbije a nekada i cele Jugoslavije.
-Ovakve škole bile su u Bjelovaru u Hrvatskoj i Kranju u Sloveniji. Naša škola je opstala i jedinstvena je na Balkanu. Tradiciju proizvodnje čuvenog pirotskog kačkavalja sa ponosom čuvamo i negujemo više od sedam decenija. U radionici škole se kačkavalj proizvodi po originalnoj recepturi iz 1885. godine. Škola je pre tri godine dobila oznaku robne marke, sertifikat sa oznakom geografskog porekla – „Pirotski kačkavalj od kravljeg mleka“. Obrazujemo kadar za zanimanja koja su tražena a naši učenici posle završene škole su vrsni stručnjaci i studenti.. Škola obrazuje mlekare, prehrambene tehničare, mesare, pekare i operatere – rekao je direktor škole Nenad Đorđević.
Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa
U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.
Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.
Posto 90% svojih sireva zovete turskim imenima, kako to da ovaj zovete italijanskim? Ne mogu da nadjem na netu poreklo etnolosko za kackavalj.
Zasticeno poreklo pirotsog kackavalja pravi se od ovcijeg mleka a To isto i peglana kobasica Francisco Rob Ford isto pravi or ovcijeg mleka u pirotu mlekarska Skola prodaje ovci kackavalj napravljen od kavljeg mleka a To je isto i sa peglanom u pirotskom kraju ovcarstvom se niko ne bavi konji magarici koze govedje meso nemogu biti zastitni brand kao ni pirotski clim a ko se tka sa pamukom pocnite sa razvojem ovcarstvo onda cemo zastitni nas originalni brend zelim vam puno uspeha u vase radu Nokia s