Nastavljaju tradiciju proizvodnje čuvenog kačkavalja 1Foto: Z. Panić

“Dani hleba i sira“, naziv je manifestacije kojom je danas Mlekarska škola “Dr Obren Pejić“ iz Pirota obeležila 74 godine rada i postojanja. Izloženi su kačkavalj i sir u holu Doma kulture.Učenici su pokazali svoje umeće u pripremi slavskih kolača, ali i drugih pekarskih i mlečnih proizvoda.

Na trgu ispred Doma kulture Mlekarska škola je preuzentovala način izrade kačkavalja i italijanskog specijaliteta “Kace kavalo“. Prema rečima direktora Škole Nenada Đorđevića, reč je o tradicionalnoj manifestaciji kojom obeležavaju Dan škole.

-Pored takmičenja učenika u izradi slavskih kolača, radionica izrade tradicionalnih pekarskih proizvoda i parenja kačkavalja, predstavili smo i uličnu italijansku hranu “Kace kavalo“. Organizovali smo i izložbu umetnički oblikovanog testa, tradicionalnih pekarskih proizvoda i preradjevina od mleka. Bila su i stručna predavanja. Cela manifestacija ima humanitarni karakter jer ćemo novac od prodaje ovih proizvoda uplatiti Crvenom krstu- kaže Đorđević.

Pored učenika pirotske Mlekarske i Ekonomske škole na manifestaciji su učestvovali i učenici i njihovi profesori iz Aleksinca, Niša, Prokuplja i Požege, Visoke poljoprivredno- prehrambene škole srukovnih studija iz Prokuplja kao i učenici i profesori iz Profesionalne gimnazije za turizam “Penčo Semov“ iz Gabrova u Bugarskoj.

Nastavljaju tradiciju proizvodnje čuvenog kačkavalja 2
Mlekarska škola “Dr Obren Pejić“ iz Pirota obeležila 74 godine rada i postojanja     Foto: Z. Panić

– Napravili smo pogače, hleb i slavske kolače sa puno ljubavi a pomagali su nam i naši profesori- kaže učenica Nedelina Rajčeva iz Gabrova.

Sa Poljoprivrednim fakultetom iz Beograda potpisana je Povelja o saradnji, budući da je svojevremeno profesor dr Obren Pejić, čije ime nosi škola, pored škole bio profesor i na ovom fakultetu.

– Sa pirotskom Mlekarskom školom imamo dugogodišnju uspešnu saradnju i naš fakultet i škola vezani su kao majka i ćerka. Ovaj sporazum ima veliki značaj jer Mlekarska škola koja ima i komercijalni deo za proizvodnju kačkavalja i sira, može da bude i ogledna baza tehnologije mleka i da se na ovaj način još više otvore njena vrata – rekao je dekan Poljoprivrednog fakulteta u Begradu Dušan Živković.

Pirotska Mlekarska škola obrazuje kadar za prehrambenu industriju cele Srbije a nekada i cele Jugoslavije.

-Ovakve škole bile su u Bjelovaru u Hrvatskoj i Kranju u Sloveniji. Naša škola je opstala i jedinstvena je na Balkanu. Tradiciju proizvodnje čuvenog pirotskog kačkavalja sa ponosom čuvamo i negujemo više od sedam decenija. U radionici škole se kačkavalj proizvodi po originalnoj recepturi iz 1885. godine. Škola je pre tri godine dobila oznaku robne marke, sertifikat sa oznakom geografskog porekla – „Pirotski kačkavalj od kravljeg mleka“. Obrazujemo kadar za zanimanja koja su tražena a naši učenici posle završene škole su vrsni stručnjaci i studenti.. Škola obrazuje mlekare, prehrambene tehničare, mesare, pekare i operatere – rekao je direktor škole Nenad Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari