Nebojša Čović (1999): Bombardovanje je moglo biti izbegnuto 1

Ovo su reči nekadašnjeg predsednika Demokratske alternative Nebojše Čovića iz intervjua za vikend izdanja Danasa od pre tačno 20 godina.

Kako je tada rekao, vlast u Srbiji arogantno je odgovorila da sa albanskih političarima nema šta da se priča.

„Na zahtev da se Kosovu vrati autonomija 1974. godine iskjučivošću vlasti koja je tvrdila da se rešenje može tražiti samo u okviru Ustava, propuštena je još jedna šansa. Gde je Ustav u mirovnom planu koji je sada prihvaćen. Nema ni traga od njega“, rekao je tada Čović.

On je istakao da je država ostala nema i kada je SPC tražila da joj se vrati nacionalizovana imovina na Kosmetu, kako bi poboljšala pozicija države, ali i kada je Evropa tražila da se prihvati Gonsales sa nekoliko posmatrača, „organizovan je referendum kojim je rečeno ‘ne’ stranom mešanju u unutrašnje stvari Srbije“.

U tom trenutku, prema njegovom mišljenju, Srbija ne samo da nije sama rešavala svoje unutrašnje probleme, nego ih nije rešavala nikako.

„Godinama postoji zahtev da Skupština Srbije na dnevni red stavi pitanje Kosmeta. Vlast je to odbijala, da bi sada odgovornost za sve zakasnele poteze prebacila na tu istu Skupštinu“, naglasio je.

Položaj Srba na Kosovu, smatrao je on, zavisiće od onih koji su nas bombardovali bez ikakvog uticaja države Srbije, te da bi ona mnogo napora trebalo da učini „da i poslednji Srbi i Crnogorci i ostalo nealbansko stanovništvo napuste Kosmet“.

Kako je kazao, isključiti SPC i Srbe sa ove teritorije bilo bi nedopustivo.

U tom trenutku, smatrao je on, prioritet države bi moralo da bude ukidanje ratnog stanja i svih uredbi, kao i potpuno otvaranje medija, a na pitanje da li za to ima nade odgovorio je da se nada da ima.

„Računam da bez obzira što su nas doveli u ovakvu situaciju, kod tih ljudi postoji razum da shvate da se dalje ne može ovako i da nismo daleko od koraka da se, ne daj bože, sudarimo među sobom, što bi bilo mnogo gore nego sve što smo prošli“, zaključio je Čović.

Sajt Danasa objavljivaće rubriku „Iz arhive Danasa“ svake nedelje, kada će podsećati na to šta su bile vesti sedam dana pre tačno 20 godina.

Nebojša Čović (1999): Bombardovanje je moglo biti izbegnuto 2