Foto: Wikipedija

Ranjen je sa četiri metka u grudi i u besvesnom stanju je prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici na reanimaciju.

Ivanović je podlegao je povredama, potvrdio je za portal KoSSev njegov advokat Nebojša Vlajić. „Reanimaciju su pokušali i najbolji mitrovički lekari, čak i profesori koji su se iz Beograda zadesili ovde, ali ništa nisu mogli da učine,“ rekao je Vlajić.

Severni deo Kosovske Mitrovice blokirale su jake snage Kosovske policije koje tragaju za osobom koja je pucala na lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. Prostor oko sedišta stranke je blokiran. 

Po navodima svedoka, Ivanovića je ispred zgrade u kojoj su stranačke prostorije ugledala prolaznica posle čega je ubrzo stigla Hitna pomoć.

Konferencija za medije u bolnici u Kosovskoj Mitrovice zakazana je za 10:30 sati.

Ksenija Božović, saradnica Olivera Ivanovića, koji je ubijen danas u Kosovskoj Mitrovici kaže da niko u stranci nije znao da li je bilo pretnji Ivanoviću.

„Ništa nismo znali, ali samim tim kako se situacija odvijala, zatvor, pa puštanje iz zatvora, izbori…U po bela dana izrešetaš čoveka koji je krenuo da radi. Ljudi su uznemireni. Ne znam šta da kažem“, rekla je Božovićeva, koja se nalazi u bolnici u Kosovskoj Mitrovici u koju je dovezen Ivanović.

Ona je rekla i da niko nije čuo pucnjavu i dodaje da ga je pronašla ispred stranačkih prostorija komšinica koja se vraćala iz prodavnice.

„Spremala sam se da krenem na posao. Sekretarica je bila u kancelariji. Našla ga je prva komšinica koja je izašla da kupi hleb i vraćala se iz prodavnice. Videla ga je da leži ispred kancelarije“, rekla je Božović za Tanjug.

Komšinica je, kako kaže, obavestila sekretaricu koja je pozvala Hitnu pomoć.

„Sve se dogodilo u roku od dva, tri minuta. Nije se čula pucnjava…ako je četiri , pet metaka u njemu, pronađene su tri čaure“, rekla je ona.

Direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici u kojoj je konstatovana smrt Olivera Ivanovića Milan Ivanović naveo je da je reanimacija trajala od 8:30 do 9:15 sati

Kako je rekao, preduzete su sve potrebne mere reanimacije, ali nije došlo do uspostavljanja srčane funkcije i konstatovana je smrt u 9:15 sati.

Dodao je da su Ivanoviću konstatovane povrede grudnog koša, imao je pet rana od vatrenog oružja u gornjem delu grudnog koša.

Kosovska policija je na mestu napada na Olivera Ivanovića našla „određene dokaze koji će se korisititi u daljem toku istrage“.

To je rekao regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić.

Bojić je agenciji Beta rekao da je jutros oko 9.15 sati u ulici Vojvode Putnika našla i zapaljeno vozilo za koje se sumnja da može biti povezano sa ubistvom Ivanovića.

Po Bojićevim rečima, zapaljena „opel astra“ je bila bez registarskih tablica.

Bojić je naveo da je Ivanović ranjen vatrenim oružjem jutros oko 8.10 sati, potom je odnet u KBC sever radi ukazivanja pomoći i reanimacije, ali su lekari konstatovali smrt.

Policija je odmah došla mesto napada gde je uviđaj i dalje u toku.

Od državnog sekretara za KiM do optuženog za ratne zločine

Oliver Ivanović rođen je 1. aprila 1953. godine u selu Rznić nedaleko od Dečana. Osnovnu i Mašinsko-tehničku školu završio u Kosovskoj Mitrovici. Bio je pitomac Vojne akademije u Zagrebu, ali je napustio školovanje posle tri godine. Završio je Mašinski fakultet u Mitrovici, a u Prištini je diplomirao i na Ekonomskom fakultetu. Instruktor je i međunarodni karate sudija. Bio je i na čelu karate kluba „Trepča“.

Bio je državni sekretar za Kosovo i Metohiju u bivšem Ministarstvu za KiM i nekadašnji je član Koordinacionog centra za KiM. Radio je u transportnom preduzeću „Trans Kosovo“, fabrici keramičkih pločica „Mozaik“ i predstavništvu kompanije „Hepok“ iz Mostara. Od 1991. do 1998. bio je na čelu sportskog centra u Kosovskoj Mitrovici, zatim postao zamenik generalnog direktora kompanije „Feronikl“ iz Glogovca. Obavljao je dužnost direktora Nacionalne službe za zapošljavanje za teritoriju KiM.

Ivanović se od januara 2014, sa još četvoricom Srba nalazio u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici. Optužnica protiv njega podignuta je novembra iste godine, a suđenje je počelo narednog meseca. Zbog odbijanja njegovog zahteva da se brani sa slobode, avgusta 2015. stupio je u štrajk glađu i nedugo potom je zbog narušenog zdravlja prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici. Po prvostepenoj presudi bio je osuđen na devetogodišnju robiju. U februaru 2017. ukinuta je prvostepena presuda, naloženo je novo suđenje, a Ivanoviću je određen dvomesečni kućni pritvor.

Prošle godine počeo je ponovljeni sudski proces protiv Ivanovića u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici.

Letos je u Kosovskoj Mitrovici bio zapaljen Ivanovićev automobil. Verovalo se, prema pisanju medija, da je požar bio podmetnut, a slučaj je okarakterisan kao podmetanje požara i izazivanje opšte opasnosti.

Ivanović je tada rekao da nema neprijatelje i da se ne bavi nekazonitim poslovima, ali da ima političke neistomišljenike, te da gradske vlasti, moraju, kako je rekao, da se distanciraju od serije incidenata.

„Nemam nikakav lični sukob ni sa kim. Nemam nikakav nelegalni biznis, nemam ništa što bi me dovelo u sukob sa ljudima, jedino što može da se desi jeste to da imam političke neistomišljenike, ali to ne sme da bude razlog za ovako nešto,“ rekao je Ivanović u julu prošle godine.

Na isti dan pre četiri godine ubijen Janićijević

Na današnji dan pre četiri godine ubijen je Dimitrije Janićijević, tadašnji kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice na prvim tadašnjim kosovskim lokalnim izborima na Severu. On je takođe kao kandidat za gradonačelnika uhapšen pod optužbama za ratni zločin.