Onlajn tribina „Smrt fašizmu?“ 20. oktobra u Muzeju Jugoslavije 1Foto: Muzej Jugoslavije

U okviru niza programa, kojim ove godine obeležava 75 godina od kraja Drugog svetskog rata, Muzej Jugoslavije 20. oktobra u 19 časova organizuje onlajn tribinu „Smrt fašizmu?”, koja će se baviti temama fašizma i antifašizma iz perspektive današnjeg trenutka.

Učesnici će biti Hrvoje Klasić, istoričar, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Nikola Radić Lucati, umetnik, a razgovor će moderirati Jovana Nedeljković, istoričarka, kustoskinja u Muzeju Jugoslavije.

Tribinu „Smrt fašizmu?” pratiće još jedna diskusija, pod nazivom „Sloboda narodu!”, koja će se održati u novembru.

Ideja ove mini-serije razgovora je da, koristeći kao polaznu tačku prepoznatljivu krilaticu, koja je simbol Narodnooslobodilačkog pokreta u Jugoslaviji, preispita sadašnji odnos prema ključnim pojmovima same ove parole i antifašističkom nasleđu.

Učesnici prvog razgovora pokušaće da daju odgovore na pitanja: „Šta danas smatramo fašizmom? Da li umemo da ga prepoznamo? Koja je uloga umetnosti u suprotstavljanju fašizmu? Kako iz sadašnje perspektive doživljavamo antifašizam? Kako obeležavamo praznike koji ga slave?”

Link za praćenje diskusije je: http://youtu.be/jJuOtEUR9ks, a svi zainteresovani mogu da ga pronađu i na sajtu Muzeja Jugoslavije (http://www.muzej-jugoslavije.org), kao i na zvaničnim nalozima Muzeja na društvenim mrežama.

Hrvoje Klasić je u široj javnosti poznat kao oštri kritičar istorijskog revizionizma, nekritičkog sagledavanja socijalističke Jugoslavije, kao i pokušaja rehabilitacije ustaškog pokreta i NDH u savremenoj Hrvatskoj. Autor je knjiga „Jugoslavija i svijet 1968”, „Mika Špiljak – revolucionar i državnik” i „Bijelo na crno – Lekcije iz prošlosti za budućnost”, brojnih kolumni za Net.hr, kasnije pretočenih u zbirku tekstova. Koautor je dokumentarnih serija „Hrvatsko proljeće” i „NDH”, nastalih u produkciji HRT. Dobitnik je nagrade „Svetozar Pribičević” za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa.

Nikola Radić Lucati usmerio je svoj rad na tačke preseka istorije, ljudskih prava i kulture. NJegovi umetnički radovi su reakcije na obrasce po kojima uzročnici događaja kroz ekonomske transakcije formiraju narativne strukture, kojima utiču na stanje ljudskih prava i sloboda. Kontekst ovih transakcija i njihovih posledica sagledava s pozicija istraživača, svedoka i analitičara, u pokušaju uticanja na njihove ishode javnom primenom procesa i zaključaka istraživanja kroz medije fotografije, teksta i instalacije.

Diskusije „Smrt fašizmu?” i „Sloboda narodu!” deo su šireg programa „Razgovori o Jugoslaviji: uvod u (post) jugoslovenske studije”, koji je Muzej pokrenuo 2014. godine sa idejom da se kroz transdisciplinarni kulturološki pristup bavi analizom različitih jugoslovenskih fenomena.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Onlajn tribina „Smrt fašizmu?“ 20. oktobra u Muzeju Jugoslavije”

  • Svidjalo se vama ili ne, bez komunista Hitler ne bi bio zaustavljen, ni faszam pobedjen. Srbi najbolje znaju sta su Nemci o nama mislili 100 za 1-ga. Vi ocigledno ne znate da su posle Jevreja, slovenski narodi bili na redu za istebreljenje, pa da su pobedili ne bi vi danas pisali ovako sraman komentar. Mudri Vaclav Havel,disident, predsednik Cehoslovacke i pisac pozorisnih komada, posle pada berlinskog zida uzasnuo se kada je video kakva ga je neonacisticka olos okruzila. Brze bolje se distancira porukom “Od komunizma gori je samo antikomunizam”.
   Smrt fasizmu-neonacizmu, sloboda narodu!

 1. Smrt fasizmu i komunizmu, sloboda Srbskom narodu…
  Kava jugoslavija…
  Zivela Srbija…

 2. Očekivao sam ozbiljnijeg sagovornika profesoru Hrvoju Klasiću iz Beograda a ne nekog nepoznatog i bez referenci za tu vrstu razgovora. Valjda je iz Srbije i dat nerelevantan sagovornik da bi se što više omalovažio taj dan 20. oktobar.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.