Društvo

Oštećen spomenik „Uspenje“ u centru Kragujevca

Nepoznati vandali oštetili su spomenik „Uspenje”, na platou ispred Robne kuće „Beograd”, podignut u znak sećanja na Kragujevčane poginule u ratovima od 1990. do 1999. godine.

Oštećen spomenik "Uspenje" u centru Kragujevca 1Foto: Pressek/Screenshot

Kako portal Pressek saznaje niko ni iz delegacije koja je u nedelju postavljala venca ispred spomenika nije primetio oštećenje na psu. Kada je spomenik oštećen u ovom trenutku niko ne zna.

Naime, neko je psu „odvalio” njušku.

Spomenik „Uspenje” podignut je 2007. godine u samom centru grada. Spomenik je delo Kragujevčana, arhitekte Nataše Atanasijević i vajara Zorana Ilića. Visok je 9,5 metara i ima parterni deo, a na stepeničastom delu sa četiri ploče su uklesana imena Kragujevčana koji su izgubili živote u ratovima u periodu od 1990. do 1999. godine.

Da podsetimo, vandali su i 2008. godine oštetili deo fasade na postamentu, izvalili drvene gredice na ogradi, razbacali sveće, vence i cveće. Tada je belom farbom premazana i bronzana skulptura.

Postanite član Kluba čitalaca Danas i na taj način podržite nezavisno novinarstvo.

Danas postoji sa ciljem pravovremenog i istinitog izveštavanja dostupnog svim građanima. Kupovinom Danasa, pretplatom ili članstvom u Klubu čitalaca omogućavate nam da ostanemo samostalni i potvrđujete da u Srbiji ima mesta za slobodno novinarstvo!

Više od dve decenije nismo poklekli pred trendovima opšte tabloidizacije, senzacionalizmom i komercijalizacijom sadržaja. Bili smo zabranjivani i prozivani. Ništa nije moglo da nas spreči da objektivne vesti objavljujemo svakog dana. Nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici.

Zato želimo da se oslonimo na vas, naše čitaoce.

Ukoliko želite da i ubuduće nastavimo sa radom kao i do sada i još kvalitetnije, kupite Danas i postanite deo Kluba čitalaca Danasa za 990,00 dinara mesečno!

Komentari (2)

Ostavite odgovor

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. SPOMENIK zbijajući šale na njegov loš izgled gradjani zovu LILIHIP a NJUŠKA nije deo spomenika već partera odnosno deo kompozicije PAS I ČOVEK. Ta odvaljena njuška stoji tako 2 godine i gradonačelnik je ne vidi jer non stop gleda u svoju. Taj spomenik nije trebao da bude tu jer je uradjen Program kojim su svi spomenici nastradilima u ratovima postavljaju u Spomen park Šumarice. U Kragujevcu ne postoji arhitekta NATAŠA ATANASIJEVIĆ. Za taj spomenik nije bilo konkursa već je spomenik odradjen kao tezga vajara ILIĆA koji je bio dobar prijatelj sa Verkom Stevanovićem a vajar je zloupotrebio i sam narušio spomenik jer je SVOJ lik izvajao u tom spomeniku ŠTO JE SKANDAL jer je spomenik posvećen poginulima u ratovima 90tih. Da bi se dodvorio borcima Verko Stevanović spomenik koji nije moderno obradjen postavlja u centar Kragujevca oko modernih objekata. Sada se tu redovno okupljaju pijanci koji ostavljaju flaše i lome klupe i oštećuju spomenik iako je preko puta OPŠTINE. SPOMENIK. TREBA GA IZMESTITI U ŠUMARICE I TAKO GA NIKO NEĆE DIRATI I NARUŠAVATI A I TAKO I ON NEĆE NARUŠAVATI IZGLED CENTRA GRADA !!!.

  2. Pa njuška na ovom psu je otkinuta pre oko 4 godine ja bih rekao. Pored toga, klupe koje su bile oko spomenika su totalno propale i ostao je samo beton tako da to više ,,bode‚‚ oči nego pas.