Skopski sud osudio bivšeg ministra odbrane Makedonije Ljubena Paunovskog na tri i po godine zatvora, objavili su juče makedonski mediji, a prenosi B92. Paunovski je osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja, u ponovljenom postupku. Paunovski, ministar odbrane u vladi Ljupča Georgijevskog, smenjen je krajem 2000, neposredno pre oružanog konflikta u zemlji, zbog optužbi da je oštetio Ministarstvo za najmanje 1,5 miliona evra.
On je novac namenjen nabavci hrane za vojsku i izgradnji stanova prebacio na račun privatne firme svog tasta. Hrana nikada nije isporučena vojci, a stanovi nisu izgrađeni. Skopski sud je prvu presudu doneo pre godinu dana, kada su Paunovski i njegov tast osuđeni na po pet i po godina zatvora, ali je Apelacioni sud prihvatio žalbu i vratio suđenje na početak. Novom presudom tast Paunovskog je osuđen na tri i po godine, a njegov rođak, takođe umešan u slučaj, na dve i po godine.
Tadašnji državni sekretar u Ministarstvu odbrane, koji je po nalogu Paunovskog potpisao nalog da novac sa računa Ministarstva bude prebačen, dobio je godinu dana zatvora.
Jučerašnja presuda prva je kojom se neki funkcioner u Makedoniji osuđuje za umešanost u organizovani kriminal. Ni ta presuda nije pravosnažna, a advokati Paunovskog su najavili da će podneti žalbu, uz obrazloženje da je odluka suda rezultat uticaja politike.