Pirotski kačkavalj - robna marka za brendirani specijalitet 1

U radionici škole se kačkavalj proizvodi po originalnoj recepturi iz 1885. godine. Šezdesetih godina prošlog veka ovaj specijalitet i brend Pirota je služen i na trpezi Bele kuće u Vašingtonu. Škola je pre dve godine dobila oznaku robne marke, sertifikat sa oznakom geografskog porekla – „Pirotski kačkavalj od kravljeg mleka“.

– Mlekarska škola je za više od sedam decenija postojanja iznedrila preko 3.000 učenika za potrebe svih grana prehrambene industrije. Od sredine devedesetih godina prošlog veka, posle zatvaranja državne mlekare, škola je pokrenula komercijalnu proizvodnju mlečnih prerađevina sa orijentacijom na kačkavalj. Možemo ponosno reći da je naša škola ušla u dualno obrazovanje pre nego što će to postati opšti pravac obrazovanja u zemlji. Za učenike smo stvorili najbolje uslove za obavljanje praktične nastave u vrhunski opremljenim kabinetima i laboratorijama za preradu mleka i proizvodnju mlečnih proizvoda: kačkavalja, belog sira, urde, pasterizovanog mleka, jogurta i drugih proizvoda predviđenih nastavnim planom i programom, kao što su polutvrdi sirevi, kaže za Danas direktor Mlekarske škole „Dr Obren Pejić“ Nenad Đorđević.

Na obroncima Stare planine, poznate po širokim pašnjacima, bogatom biljnom svetu, kristalno bistrim vodama i čistim vazduhom, vekovima unazad postoji tradicija izrade jedinstvenog proizvoda koji je pronosio ime grada Pirota na sve kontinente. Ovaj sir se zvao staroplaninski kačkavalj ili pirotski kačkavalj i predstavljao je jedan od najvažnijih izvoznih proizvoda Srbije.

– Posle Drugog svetskog rata bilo je ovde više od 500.000 ovaca od čijeg mleka se pravio kačkavalj. Veština spravljanja potiče od nekadašnjih Crnovunaca (Grka ili Cincara), koji su preko leta boravili na planinama, a zimi se spuštali u sela. Od njih su zanat preuzeli žitelji Visoka i kasnije počeli trgovati ovim proizvodom, kaže Đorđević. Mlekarska škola je krajem novembra 2016. godine uz saradnju sa Opštinom Pirot i profesorima sa Poljoprivrednog fakulteta dobila oznaku robne marke, sertifikat sa oznakom geografskog porekla.

– Prve količine brendiranog proizvoda pojavile su se na tržištu u martu 2017. godine i mogu se naći na policama trgovinskih lanaca širom naše zemlje. Ovaj zaštićen proizvod je od velikog značaja za školu i za grad Pirot. Redovno učestvujemo na mnogim sajmovima u zemlji i inostranstvu i osvajamo brojne medalje i dostojno prezentujemo školu i grad, kaže Đorđević. Prema njegovima rečima, postupkom zaštite imena proizvoda sa geografskim poreklom Mlekarska škola je ušla u svet savremenog rada i poslovanja.

– Kada potrošač kupi proizvod sa poreklom, siguran je šta je kupio, siguran je u kvalitet, zdravstvenu ispravnost, jer nema aditiva, konzervansa, veštačke boje… Takve proizvode strogo kontrolišu sertifikacione kuće, a svi oni koji kupuju proizvode bez sertifikacije ne mogu biti sigurni u kvalitet i vrednost proizvoda. U Italiji je više od 1.000 proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, dok je u Srbiji samo osam proizvođača sa robnom markom. Naša škola je jedna od njih, pojašnjava Đorđević. Mlekarska škola, nažalost, deli sudbinu svih škola u Srbiji koje se suočavaju sa opadanjem broja đaka i sve manjim interesovanjem dece za obrazovne profile područja rada poljoprivreda, proizvodnje i prerada hrane.

– Trudimo se da obnovimo saradnju sa mlekarama širom Srbije oko stipendiranja učenika obrazovnih profila prerađivač mleka i prehrambeni tehničar. Nekoliko mlekara su izrazile spremnost za stipendiranje učenika. Učenici škole su izuzetno cenjeni radnici u fabrikama, vlasnici su sopstvenih firmi, rukovodioci preduzeća, profesori i asistenti na fakultetima, zaključuje direktor Mlekarske škole Nenad Đorđević.

Polaznici škole najveća vrednost

U proizvodnji čuvenog pirotskog kačkavalja učestvuju đaci iz mnogih krajeva Srbije. Andrija Vasić iz Svrljiga, učenik trećeg razreda zanimanja prerađivač mleka, kaže da voli ovu školu i zanimanje. „Škola je veoma cenjena širom Srbije, a ja sam izabrao zanimanje koje ima budućnost. Uz pomoć profesora naučio sam proizvodnju fermentisanih proizvoda, kiselog mleka, jogurta i sira i kačkavalja“, kaže Vasić.

Njegov školski drug Kristijan Georgijev iz Dimitrovgrada je takođe veoma zadovoljan što je u ovoj školi stekao teorijska i praktična znanja. „Veoma je zanimljiv ovaj smer koji sam izabrao. Planiran da se posle završene škole zaposlim u nekoj od mlekara, ili da otvorim svoju mlekaru. Naučio sam da radim a poseban izazov je izrada kačkavalja i sira“, kaže Georgijev. Učenik sa istog smera Lazar Filipović iz Pirota kaže da mu veoma znači što je naučio da pravi kačkavalj po kome je Pirot poznat i van granica zemlje. „Oni koji završe ovo zanimanje moći će da se brzo zaposle ili da nastave školovanje. Veoma je traženo, a meni je posebno drago što se nastavlja tradicija proizvodnje čuvenog pirotskog kačkavalja“, kaže Filipović.