Pismo nekadašnjih polaznika Petnice: Uprava da se izvini žrtvama, kazniti odgovorne 1Foto: Podrška hrabrim Petničarkama

Bivše polaznice i polaznici Istraživačke stanice Petnica, posle navoda o seksualnom nasilju objaljenim u nedeljniku Vreme, uputili su pismo podrške žrtvama i zatražili od uprave da se žrtvama izvini, da sankcioniše odgovorne i preduzme korake kojima bi se u budućnosti sprečile slične situacije.

„Mi, dugogodišnje polaznice i polaznici programa u Istraživačkoj stanici (IS) Petnica, njene saradnice i saradnici, bivše i sadašnje rukovoditeljke i rukovodioci, ili kraće Petničarke i Petničari, ovim putem izražavamo bezrezervnu podršku mladim ženama koje su hrabro istupile i podelile iskustva seksualnog uznemiravanja i nasilja koje su doživele u IS Petnica, kao i onima koje to još nisu učinile“, navodi se u pismu dostavljenom N1.

U pismu je izraženo i žaljenje što je mesto koje je pretendovalo da bude oaza znanja i slobode učinilo tako malo da obezbedi sigurnost i da zaštiti žrtve.

„Žao nam je što ste morale same da nosite teret traume svih ovih godina i što ste trpele pritiske da ne iznesete svoju priču javno. Upravo je vaš hrabri istup u javnost znak najveće podrške postojanju institucija kakva IS Petnica treba da bude – a to su institucije koje neguju naučno i kritičko mišljenje i koje štite svoje članice i članove“, navodeno je u pismu.

Nedeljnik Vreme objavio je isposvest pet žena, koje tvrde da su, kao maloletnice ili mlađe punoletnice, bile žrtve seksualnog nasilja u periodu od 2003. do 2014. godine.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.