Foto: Ivan Stojanović

Uprkos snegu, ledu i neraščišćenim ulicama veliki broj Kragujevčana prisustvovao je promociji kalendara sa karikaturama proslavljenog Danasovog karikaturiste Predraga Koraksića Koraksa. Promociju su zajednički organizovali redakcija lista Danas i Novi Optimizam, a u popodnevnim satima u Domu omladine organizovana je tribina pod naslovom „Bankrot zlatnog doba u Kragujevcu“. Na tribini su učestvovali glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Draža Petrović, kolumnista Rade Radovanović, dopisnik lista iz Kragujevca Zoran Radovanović, profesor i filozof Saša Milenić, novinarka Jovanka Nikolić, satiričar Vladimir Jokić, sindikalac Jugoslav Ristić. Oni su razgovarali sa građanima o aktuelnoj situaciji na medijskoj, političkoj i ekonomskoj sceni.

Foto: Ivan Stojanović

Jovanka Nikolić je ocenila da je medijska situacija u Srbiji, a posebno u Kragujevcu, katastrofalna. Istakla je pri tom da je u Kragujevcu koji važi za kolevku srpskog novinarstva pred gašenjem jedini nedeljni list kragujevačke novine, da Televizija Kragujevac funkcioniše zahvaljujući subvencijama, a da su ostali mediji pogašeni ili pred gašenjem. Saša Milenić je, između ostalog, rekao da bez promene smene vlasti Aleksandra Vučića i njegovog režima, nikakve promene na političkoj sceni Srbije nisu moguće.

Dopisnik Danasa Zoran Radovanović kazao je da onespokojava činjenica da ni opozicija koja se nudi kao alternativa Vučićevom režimu ne nudi nikakav program osim nacionalizma i izolacije Srbije iz regiona i evropskog okruženja.

Satiričar Vladimir Jokić primetio je da negativna selekcija u srpskoj politici i na srpskoj javnoj sceni nije počela ni sa Vučićem ni sa onima pre njega, već još sa „Đilasovom novom klasom“. Ta dugotrajna negativna selekcija dala je i daje porazne rezultate, ocenio je on.

Foto: Ivan Stojanović

Glavni urednik Danasa Dragoljub Draža Petrović, pozdravljen aplauzom, istakao je da je posle „zlatnog doba“ u Srbiji dolazi „kameno doba“.

Izlaz iz pretpolitičkog društva

Jedan od organizatora građanskih protesta u Kragujevcu Nebojša Veljković najavio na tribini novo protestno okupljanje žitelja centra Šumadije za subotu (danas) u 18 sati na platou ispred nekadašnje Robne kuće „Beograd“.

„Mi se borimo za uspostavljanje sistema koji će da funkcioniše prema zakonima pošto se trenutno nalazimo u pretpolitičkom dobu, moramo da izađemo iz pretpolitičkog doba, i cilj nam je da pokrenemo i vlast i opoziciju da razmišljaju u tom smeru, ovi protesti osmišljeni su da se izvučemo iz gliba, pretpolitičkog društva“, poručio je Veljković.

Povezani tekstovi