Poverenica:  Srbija je među prvima ratifikovala Istambulsku konvenciju 1Foto: N1

Konferenciju u Sarajevu organizovali su Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice BiH i Agencija za ravnopravnost spolova BiH.

Uz podsećanje da je postupljeno po preporuci Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i da je pravni okvir usaglašen donošenjem Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, Poverenica je naglasila je značaj hitnih mera koje su, uprkos brojnim izazovima, veliki pomak u zaštiti od nasilja.

Takođe, istakla je značaj daljeg napretka kulture i promena u javnom diskursu o ulozi žena i muškaraca u današnjem društvu.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, kao centralni državni organ za suzbijanje svih oblika diskriminacije, realizovao je, kako je navela, brojne aktivnosti na prevenciji i zaštiti od rodne diskriminacije i rodno zasnovanog nasilja, kroz brojne edukacije i obuke zdravstvenim, socijalnim radnicima, policiji, sudijama, tako i preporukama mera, upozorenjima javnosti o najčešćim teškim slučajevima diskriminacije.

Svi učesnici i učesnice konferencije naglasili su ulogu i značaj regionalne saradnje koja je veoma dobra, traje dugo i kontinuirano, a rezultati te saradnje vidljivi su u svim zemljama regiona.

Regionalnu konferenciju otvorila je direktorka Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić, a govorili su i direktor kancelarije UN Woman BiH Dejvid Daunders, direktor USAID u BiH Piter Dafi, zamenik šefa ureda Saveta Evrope Toni Pavloski, ambasador Švedske u Sarajevu Anders Hagelberg, predstavnici iz Crne Gore, Makedonije i drugi.