Sa ranijih protesta / Foto: FoNet Dragan Antonić

Oni traže da u devetoj grupi budu i ostali zaposleni sa sedmim stepenom stručne spreme – sekretari škola, psiholozi, pedagozi, bibliotekari…

Kako je najavljeno, protest će početi u podne ispred zgrade Ministarstva prosvete u Nemanjinoj, kolona će zatim proći pored Vlade Srbije do Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, čije je sedište u Birčaninovoj ulici. Sindikati su doneli odluku i da prvi dana nove školske godine, u ponedeljak, 3. septembra, počnu zakonskim štrajkom, skraćenjem časova na 30 minuta. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije na ovaj način protestovaće i 11, 19. i 27. septembra, a iz drugih sindikata najavljuju zajedničke akcije, ako u međuvremenu ne bude postignut dogovor s nadležnima.

Forum Beogradskih gimnazija, inače član jednog od reprezentativnih sindikata obrazovanja – Sindikata radnika u prosveti Srbije, pozvao je juče sve zaposlene u prosveti da dođu na današnji protest. „Odluka nadležnih ministarstva da prosvetne radnike svrsta u osmu platnu grupu predstavlja poslednji ekser zakucan u sanduk srpske prosvete. Ukoliko prosvetni radnici u ovom trenutku ništa ne urade kako bi sprečili sprovođenje navedene ideje u delo, veliko je pitanje ko će u budućnosti obrazovati srpsku omladinu“, navodi se u saopštenju FBG.