Psihološkinja: Teret obrazovanja je delom prebačen na roditelje 1Foto: Pixabay/Klimkin

Psihološkinja Marina Nadejin ocenila je danas da se deo tereta obrazovanja dece u aktuelnoj situaciji prebacuje na roditelje i da oni sada moraju da na neki način kontrolišu decu.

Ona je u razgovoru za FoNet istakla da je važno da se sa decom razgovara o tome zašto sada, kada zbog korona virusa ne idu u školu, moraju da nastave da uče i da u najvećem broju slučajeva jedan razgovor roditelja i dece neće biti dovoljan, pošto je deci privlačno da ako ne moraju, ne bave se školom.

Nadejin je istakla da je važno deci objasniti zašto moraju da uče i da ih za 10 godina niko neće pitati da li je vladao korona virus kada je nešto trebalo da nauče.

Ona je dodala i da vidi da su razredne starešine i nastavnici veoma uključeni u proces obrazovanja učenika sada kada ne idu u školu i da su sa njima u stalnom kontaktu.

Na pitanje o tome kako će deca prihvatiti povratak u školu od septembra, Nadejin je rekla da to u ovom trenutku niko ne može da kaže, ali da se iz prakse zna i da „ko god da je radio u školi“, zna da se deca i posle tri nedelje raspusta po povratku prilagođavaju školi.

Prema njenim rečima, na tri nedelje raspusta učenicima je obično potrebno pet radnih dana da bi se vratili u školsku rutinu, ali da je ovo duga pauza i da se kao i uvek sve razlikuje od osobe do osobe.

Marina Nadejin je ocenila da će deci po povratku u školske klupe biti potrebno prilagođavanje, da im neće biti lako, ali da neće biti ni nepremostivo i nemoguće.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.