Šabić: Dačićeva "dilema" o srpskom državljanstvu Crnogoraca neumesna i suvišna 1Rodoljub Šabić Foto: Medija centar

„Dakle, kakvo god mišljenje da ima bilo koji državljanin Srbije o bilo kom od otvorenih političkih pitanja, to ne može i ne sme dovoditi u pitanje njegov državljanski status“, izjavio je Šabić za Agenciju Beta.

Ivica Dačić je rekao da se ne može porediti položaj Srba u Crnoj Gori i Crnogoraca u Srbiji koji su, kako je naveo, „vladali Srbijom iako ih ima 0,5 odsto“.

Ministar je pozvao Crnogorce koji žive u Srbiji da se izjasne o ovom pitanju, jer „onaj ko je sve što ima stekao u Srbiji ima obavezu da ne ćuti bar po ovom pitanju, a oni koji podržavaju crnogorski režim, pitanje je da li i dalje treba da imaju srpsko državljanstvo“.

Rodoljub Šabić je rekao da je „dilema“ potpredsednika Vlade neumesna i više nego suvišna, i „može se svrstati u krug poteza koji dodatno kontaminiraju inače zatrovanu atmosferu i opterećuju i uznemiravaju i mogu i da plaše mnoge građane državica nastalih na razvalinama nekadašnje velike zajedničke države.

„Takvi potezi uvek me podsete na proročke reči poslednjeg premijera SFRJ, Ante Markovića da ćemo ‘zablude plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije Evrope'“, izjavio je Šabić.