Saveti za vitku liniju od pre 80 godina 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pod naslovom „Tri pokreta svako jutro“, Pravda preporučuje:

1. Vežba od koje će mršaviti vaši bokovi, bedra i stomak

Sednite na zemlju i zakačite noge za orman ili otoman, da ih ne biste podigli za vreme vežbe. Ruke ispružite niz telo. U tom položaju polako se spuštajte dok ne legnete. Gornje telo treba da se savija potpuno pravo, a isto tako treba da je nepokretan donji deo tela. Zatim se isto tako polako i ukočenog tela vraćajte u sedeći stav.

Glava pritom treba da ostane ispružena u nazad, čime će se mišići tela još više istegliti. Ali ruke niukom slučaju ne smeju da pomažu pri dizanju i spuštanju.

Saveti za vitku liniju od pre 80 godina 2Ova vežba ima prednost da poveća gibljivost kičme, da stavi u pokret prsne mišiće – prirodne zaštitnike grudi – i, razume se, bedrene i stomačne mišiće. Svaki dan ponovite ovu vežbu deset puta i zatim povećajte na dvadeset puta, pa ćete videti kako vam sa bedara, bokova i stomaka nestaje salo.

2. Gibljivost struka

Polazna pozicija: spustite se na kolena i spustite telo unazad dok ne sednete na zemlju. Ispružite ruke ispred sebe. Polako u tome položaju počnite da krećete telo desno, levo i prema nazad. Tako nastaje jedno cirkularno gibanje, pri čemu je donji deo tela miran, a od struka dalje telo se u polukrugu pokreće i stavlja u gibanje sve mišiće u okolini struka. Ovu vežbu ponovite deset puta. Pazite da vam ruke uvek ostanu u istom položaju.

3. Da vam omršave bedra

Pozicija: stanite mirno, sastavite noge i uprite ruke pred sobom o sto ili neku stolicu. Zatim ispružene noge dižite unazad svaku po deset puta. u isto vreme zabacite glavu i ramena koliko možete unazad. Pazite da se noga pokreće, tako, da gibanje mišića počinje od bokova. Ne savijajte noge! Noga koja je na miru treba da ostane čvrsto uprta o tabane, dakle, stabilna.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Saveti za vitku liniju od pre 80 godina 3Sa naslovne strane „današnjeg“ Vremena saznajemo da su neizvesni pregovori između Mađarske i Čehoslovačke u Komoranu konačno završeni. Kako prenosi dopisnik lista, mađarska delegacija je napustila pregovore pošto je mađarska vlada tražila od četiri velike sile da u sklopu minhenskog sporazuma reši spor između ove dve zemlje.

U isto vreme, čehoslovački ministar inostranih poslova Hvalkovski sastao se sa Hitlerom, dok je u Bugarskoj uvedeno vanredno stanje. „Sinoć“ su u Sofiji sve ulice bile blokirane vojskom i žandarmerijom, a svako kretanje civilnog stanovništva je bilo zabranjeno.

Organi vojske i policije vršili su pretrese po privatnim kućama, a tom prilikom izvršena su i mnogobrojna hapšenja civilnog stanovništva. Građanima nije objašnjeno koji je bio cilj ove racije, prenosi stalni dopisnik lista „Vreme“.

Ostatak lista Vreme za 14. oktobar 1938. godine nije dostupan.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.