Foto: EPA/ VLADIMIR STOJKOVIC

Davor Dragičević, otac stradalog Davida, obratio se pred više od 10.000 okupljenih građana koji su došli i iz drugih gradova Bosne i Hercegovine.

„Predsedniče, ministri, opozicijo, ne budete li rešili ubistvo moga sina, moje duše, do oktobra – izbora neće biti“, poručio je otac Davor.

„Da se zna, ovo nije privatna država. Ovo je država svih nas građana, ljudi bez obzira na veru i naciju. Pravda za Davida, pravda za Dženana, Danijelu i svu decu. Za sve nas. Ostajemo ovde“, rekao je Davor Dragičević prenosi Radio Slobodna Evropa.

Cilj skupa je da se sazna puna istina o stradanju ovih mladih ljudi, s obzirom da njihovi roditelji tvrde da su oni ubijeni, a da ubice i nalogodavci nisu otkriveni i kažnjeni.

„Pozivamo sve savesne građane da podrže roditelje u njihovoj borbi za pravdu i istinu u rasvjetljavanju smrti njihove dece“, saopšteno je iz grupe „Pravda za Davida“.

Oni su pozvali građane na mir i dostojanstvo, upozorivši da će „svako, ko pokuša da napravi bilo kakav incident prilikom održavanja skupa, ne samo isprljati imena tragično nastradale dece, već će se smatrati ljudima koji su u direktnoj vezi sa ubistvom“.

David Dragičević je nestao u noći 18. marta, a njegovo telo je 24. marta pronađeno na ušću rečice Crkvene u reku Vrbas.

Policija je 26. marta održala konferenciju za novinare na kojoj je saopštila da je slučaj rešen, navodeći da se David Dragičević u noći nestanka potukao sa nekoliko osoba, potom da je opljačkao jednu kuću u banjalučkom naselju Lauš, a potom završio u rečici Crkvena, prenosi RSE.

Njegovi roditelji nisu prihvatili ovakvu policijsku verziju, već tvrde da je njihov sin otet, nekoliko dana mučen, ubijen, a potom bačen u Crkvenu, optuživši pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpsme (MUP RS) da su učestvovali u njegovoj otmici i likvdaciji.

Od 26. marta se svako veče na Trgu Krajine u Banjaluci održavaju skupovi „Pravda za Davida“, na kojima se od nadležnih institucija traži da rasvijetle smrt mladića i pronađu naručioce i izvršioce ubistva.

Pre nekoliko dana Okružno tužilaštvo je izdalo naredbu o sprovođenju istrage protiv NN lica zbog ubistva Davida Dragičevića.