Slepi bogataš napravio vrt za slepe ljude 1Foto: Nataša Matović/Univerzitetska biblioteka

Ni dve godine kasnije, bankar nije uspeo da se pomiri sa tragedijom koja ga je zadesila, posebno što je zbog iznenadne bolesti morao da napusti svoj posao.

Ipak, rešio je da se ne predaje i ne gubi energiju, te je tako došao na ideju da u blizini Londonda kupi jedno veliko imanje koje će pretvoriti u park za slepe ljude.

Slepi bogataš napravio vrt za slepe ljude 2Tako je, na njegovu inicijativu nastao veliki i lepo uređen park u Grinviču, gde dane provodi oko 150 slepih ljudi, piše Vreme.

List Vreme istog dana najavljuje dolazak “Venecijanskog ppozorišta” u Beograd.

Trupa “Venecijanskog pozorišta” predstavlja najizgrađeniju grupu italjianskog pozorišta, ne samo zbog goldonijevskog repertoara, već i zbog mnogih drugih pozorišnih, klasičnih i modernih predstava.

Ova uigrana trupa će u Beogradu odigrati dve Goldonijeve komedije:“Intrige u Kioci” i “Lažljivac”, prenosi Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Slepi bogataš napravio vrt za slepe ljude 3List Pravda 10. marta 1939. godiine piše o novom svetioniku, koji će uskoro zasijati na ostrvu Epuvant.

Najveći far sveta moći će da probije i najgušću maglu svojom snažnom reflektorskom svetlošću.

Zahvaljujući novom svetioniku, ovo opasno mesto na kom se smenjuju morske struje, olakšaće prolaz za oko 50.000 brodova, koliko godišnje prođe ovuda.

Svetionik sa pola miliona sveća i 23 tone teškim sočivima obasjavaće put onima koji lutaju pučinom, piše Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.