Sud poništio odluku ministra o smeni bivšeg rektora Univerziteta u Kragujevcu 1Mladen Šarčević Foto: Beta/Milan Obradović

Ovom presudom je tadašnji rektor Unireverziteta u Kragujevcu, dr Nebojša Arsenijević, smenjen sa te funkcije, nakon čega je za v.d rektora te viskoškolske ustanove imenovan dr Nenad Filipović koji je, krajem te 2018., izabran za rektora.

U presudi veća Upravnog suda, kojim je predsedavala sudija Olga Petrović, a u koju je naš list imao uvid, pored ostalog se navodi da je rešenje resornog ministarstva o smeni Nebojše Arsenijevića sa rektorske funkcije poništeno, zbog toga što u postupku njegovog donošenja “nije postupljeno po pravilima” i što je “činjenično stanje netačno utvrđeno”.

– Meni je ovo satisfakcija za svu nepravdu koja mi je naneta. Istovremeno, ovo je, smatram, i velika stvar za čitavu akedemsku zajednicu, odnosno za studente i sve časne univerzitetske nastavnikje ne samo u Kragujevcu, već širom Srbije.

Nadam se da je postupanje suda u mom slučaju nagoveštaj uspostavljana pravne države u Srbiji. rekao je danas našem listu Nebojša Arsenijević, napominjući da će, posle poništenja rešenja o njegovoj smeni, da traži raspisivanja izbora za sve organe Univerziteta u Kragujevcu, na kojima on, kako obećava, neće da učestvuje.

Novi izbori na Univerzitetu, smatra on, neophodni su, pošto izbor organa te viskoškolske ustanove, nakon njegove, kako je sud utvrdio, nezakonite smene, nije mogao da bude legalan. Pojedini pravnici dovode u pitanje i pravnu validnost odluka koje je od sredine 2018.do sada donosilo rukovodstvo Univerziteta u Kragujevcu, izabrano posle nezakonite smene prethodnog rektora.

Kako će situacija na Univerzitetu u Kragujevcu, pole poslednje presude Upravnog suda, da se razvija, ostaje da se vidi.

Valja, međutim, podsetiti da je u tu i takvu situaciju, formalno – pravno, “zakuvao” odlazeći ministar prosvete Mladen Šarčević koji je, nakon što je 4. juna 2018. potpisao rešenje o smeni Arsenijevića, medijima rekao da je imao pravo da reaguje „po osnovu nepoštovanja odluke prosvetne inspekcije“, te da „nalogom za smenu rektora Arsenijevića nije ugrozio autonomiju kragujevačkog Univerziteta“.

Mada stav “o nepoštovanju odluke prosvetne inspekcije”, nije obrazlagao, poznavaocima problematike bilo je znano da je ministar Šarčević mislio na odluke Saveta Univerziteta u Kragujevcu koji je u dva navrata, krajem marta i 21. maja 2018.jednoglasno ustvrdio da je Aleksandar Arsenijević (sin rekt ora Nebojše Arsenijevića – prim. Z.R.) doktorirao u skladu sa propisima.

Uprkos odbijanju da postupi po nalogu Inspekcije i Ministarstva prosvete, Savet Univerziteta u Kragujevcu nije bio smenjen, već je morao da izabere vršioca dužnosti rektora tog univerziteta za naredni period.

To navodno nepoštovanje odluka prosvetne inspekcije, iskorišeno je kao formalni razlog za smenu rektora Arsenijevića.

Posle smene rektora Arsenijevića, novim rešenjem Ministarstva provste, nauke i tehnološkog rezvoja, od 27.jula 2018. oduzeti su akademski status dokora nauka i zvanje docenta njegovom sinu Aleksandru (Arsenijeviću), i to zbog toga što je što je navodno doktorske studije upisao pre nego što je diplomirao na integrisanim studijama medicine na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka.

Upravni sud nedavno je poništio i to rešenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Senat Univerziteta u Kragujevcu krajem prošlog meseca poništio je sve odluke tog univerziteta i Fakulteta medicinskih nauka (FMN), od 27. jula 2018. do 23. aprila 2019. kojima su Alekasandru Arsenijeviću bili oduzeti akademski status i zvanje docenta na FMN-u.

Dekan FMN-a dr Vladimir Jakovljević predložio je krajem prošlog meseca da se radni status Arsenijevića reši (re)aktiviraje njegovog ugovora o radu od 8. septembra 2017. kada je bio rasporedjen na mesto docentra za naučnu oblast „Onkologija“ koje mu je, kao i radno mesto, oduzetio u leto 2018. godine.

Podsetimo da je protiv bivšeg rektora kragujevačkog Univerziteta dr Nebojše Arsenijevića duže od godinu dana uoči smene vođena žestoka, mnogi smatraju i u Šumadiji i šire nezapamćena policijsko – medijska kampanja, sa optužbama za navodne zloupotrebe, nepotizam i korupciju na Univerzitetu, te za bahatost i nepristojno ponašanje na rektorskoj funkciji.

On je tvrdio da hajku protiv njega predvode penzionisani kragujevački univerzitetski profesori Branslav Jeremić, koji je u to vreme bio predsednik Nacionalnog saveta za visko obrazovanje i Aleksandra Jankvić, kao i odlazeća ministarka Slavica Đukić Dejanović kojoj je, nakon penzionisanja, Arsenijević bio onemogućio dalji profesorski angažman na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka.

U tom kontekstu pominjani su i pojedinci iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pre smene, Nebojša Arsenijević je bio jedini rektor nekog od univerziteta u Srbiji koji nije bio član Srpske napredne stranke.

Ostaće zabeleženo i da je, krajem jula 2018. aktuelni rektor Univerziteta u Kragujevcu dr Nenad Filipović, za vršioca dužnosti te funkcije (na koju je izabran krajem te godine) imenovan u prisistvu policije koju je, za tu priliku, u postorije kragujevačkog Ekonomskog fakulteta, u kojima je organizovana sednica Saveta Univerziteta, pozvao dekan tog fakulteta dr Petar Veselinović.

U akademsko zajednici tvrde da takvo gaženje autonomije univerziteta u Srbiji nije zabeleženo od davne 1838., odnosno od osnivanja Liceja u Kragujevcu koji je, kao prva visokošlska ustanova u državi, bio preteča Beogradskog univerziteta.

close
Sud poništio odluku ministra o smeni bivšeg rektora Univerziteta u Kragujevcu 2

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.