Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljatović

Iz Ambasade SAD podsećaju da su braća Bitići odvedena iz policijske stanice i ubijena.

„NJihove ruke su bile vezane iza leđa i ubijena su hicima u glavu. NJihovo ubistvo još nije u potpunosti i na pravi način istraženo. Odgovorni moraju da se suoče sa pravdom“, navode iz Ambasade SAD i naglašavaju da američka vlada nastavlja sa pozivima vlastima Srbije da reše slučaj ubistva braće Bitići.

Nakon što je rezolucija o braći Bitići usvojena u Predstavničkom domu, izvori Danasa tvrde da će se ovaj dokument uskoro naći i pred Kongresom SAD. Podsetimo, u rezoluciji se ističe da je glavni osumnjičeni za ubistvo braće Bitići policijski general Goran Radosavljević Guri, inače bivši komandant Žandarmerije, sada istaknuti član vladajuće političke partije u Srbiji na čijem je čelu predsednik Aleksandar Vučić. Takođe se naglašava da su osim Radosavljevića, odgovorni i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Vlajko Stojiljković, koji je izvršio samoubistvo 2002, i bivši načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije Vlastimir Đorđević, koga je Haški tribunal osudio na 18 godina zatvora. Na kraju teksta Rezolucije se navodi da napredak u rešavanju ovog slučaja ili nedostatak istog treba da ostane značajan faktor koji će odrediti buduće odnose između SAD i Srbije.

Upravo je slučaj ubistva braće Bitići jedan od prioriteta odnosa Srbije i SAD, ali i dugogodišnja prepreka u odnosima dve države. Tokom prošlogodišnje posete NJujorku, pitanje o ubistvu braće Bitići postavljeno je i predsedniku Vučiću, koji je tada obećao da će slučaj biti rešen. Međutim, nakon više od sedam meseci od njegove posete, ništa se nije dogodilo.

Američki državljani Ili, Agron i Mehmet Bitići uhapšeni su krajem juna 1999. na Kosovu zbog ilegalnog ulaska i to u pokušaju da pomognu romskim porodicama iz Prizrena da napuste Kosovo i pređu u Srbiju, zbog čega ih je sud u Prokuplju osudio na 15 dana zatvora. Četiri dana pre isteka kazne izvedeni su iz zatvora, odvedeni u Petrovo Selo u istočnoj Srbiji, gde su 9. jula ubijeni. NJihova tela nađena su 2001. u jednoj od dve masovne grobnice u tom mestu vezanih ruku i prostrelnim ranama na potiljku.

Za pomaganje u ubistvu braće Bitići suđeno je pripadnicima Žandarmerije Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, ali su oni oslobođeni 2013. godine.

FHP: Vlada Srbije da utvrditi krivičnu odgovornost

Beograd // Fond za humanitarno pravo podsetio je juče da je ubistvo braće Bitići (Bytyqi) počinjeno od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP). „Skoro dve decenije kontinuiranog neuspeha istražnih radnji poduzetih od strane Tužilaštva za ratne zločine (TRZ) i MUP-a u rasvetljavanju ubistva Mehmeta, Ilija i Agrona, ukazuje da su počinioci zločina iz 1990-ih još uvek jači od institucija i vladavine prava, te da je pravda u Srbiji i dalje selektivna, a da su odgovorni za egzekuciju braće Bitići iznad zakona“, navodi se u saopštenju FHP-a.

Prema dokazima izvedenim tokom suđenja i javno dostupnim podacima, navodi FHP, ubistvo Agrona, Ilija i Mehmeta je naredio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Vlajko Stojiljković. „Naredba je preneta komandnim lancem do egzekutora. U lancu komande se nalazio tadašnji načelnik Resora javne bezbednosti Vlastimir Đorđević, osuđen od strane Haškog tribunala za zločine na Kosovu, kao i bivši komandant PJP i nastavnog centra u Petrovom Selu, a danas biznismen, osnivač nevladine organizacije Centar za proučavanje terorizma i član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Goran Radosavljević Guri“, podsećaju u FHP-u.

Porodica Bitići: Predsednik Vučić štiti Gurija

Vašington // Srbija ponovo postaje poznata po zaštiti ratnih zločinaca, a glavni razlog za to je kontinuirana naklonost predsednika Aleksandra Vučića ka Goranu Radosavljeviću Guriju, navodi se u saopštenju porodice Bitići.

„Tek je prošle godine Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD usvojio rezoluciju kojom osuđuje to što pravda nije stigla ubice Ilija, Agrona i Mehmeta, piše u saopštenju i ističe da u prethodnih 19 godina, sa različitim vladama, Srbija konstantno štiti ratne zločince koje su ubile braću Bitići i hiljade drugih civila.

„Vlada Srbije i tužilaštvo nisu ništa uradili. Predsednik Vučić dao je hrabra obećanja, ali samo da bi odbranio baš tu osobu za koju nam je rekao da je odgovorna za ubistvo braće Bitići. Možda nema veće sramote nego prevariti roditelje kome su ubijena deca. Borimo se protiv ovih nepravdi već 19 godina. Nastavićemo da se borimo koliko god bude potrebno“, naglašava porodica Bitići u svom saopštenju.