Efikasan postupak, pravična kazna 1Foto: www.hlc-rdc.org

Fond za humanitarno pravo (FHP) smatra da je postupak u ovom predmetu vođen veoma efikasno, da je oštećena imala adekvatnu zaštitu tokom svedočenja, kao i da je izrečena kazna pravična i primerena težini izvršenog dela.

Uz podsećanje da je Tužilaštvo za ratne zločine protiv pripadnika jedinice „Crvene beretke“ Nikole Vide Lujića, podiglo optužnicu 12. septembra 2018. godine jer je 20. juna 1992. godine u Brčkom, sa još dva nepoznata vojnika, došao u porodičnu kuću oštećene Bošnjakinje, pred istom napunio pištolj, opljačkao joj zlato i novac i potom dva puta silovao, FHP u saopštenju naglašava da je zbog teških duševnih bolova koje je tada pretrpela, kod oštećene nastupio posttraumatski stresni poremećaj, od koga se godinama leči.

– U ovom postupku sud je poklonio veru svedočenjima oštećene i svedoka, ocenivši da su njihovi iskazi uverljivi i da se međusobno dopunjuju i potvrđuju, dok je odbranu optuženog, koji je tokom celog postupka tvrdio da je sudski postupak zavera protiv njega zbog njegove nacionalne pripadnosti, ocenio kao neosnovanu, dodaje se u saopštenju FHP. Prema oceni FHP, prilikom odmeravanja kazne, sud je utvrdio da na strani optuženog nema olakšavajućih okolnosti, dok je kao otežavajuće okolnosti optuženom cenio njegovu raniju osuđivanost za istovrsno krivično delo, kao i bezobzirnost koju je ispoljio prilikom izvršenja dela. „Optuženi je, nakom što je silovao oštećenu, mimikom lica pokazivao i drugom vojniku da učini isto, što je ovaj odbio. Sud je smatrao da je taj potez optuženog posebno ponižavajući za oštećenu i da je jedino bio usmeren na to da se povredi njeno dostojanstvo“, navodi ova NVO.

FHP ocenjuje da je ovo jedan od retkih postupaka za ratne zločine koji je vođen veoma efikasno jer je okončan za samo devet meseci i u kojem je predsednik sudskog veća reagovao veoma odlučno prilikom svedočenja oštećene, zabranjujući postavljanje pojedinih pitanja optuženom i braniocu za koja je procenio da mogu da dovedu do retraumatizacije oštećene. Za razliku od nekih ranijih postupaka, u ovom postupku sud pravilno cenio postojanje otežavajućih okolnosti na strani optuženih i da je izrekao kaznu koja odgovara težini dela i posledica koje je proizvelo, smatra FHP.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.