Glišić: Milan Lukić mi je udario šamar 1Ilustracija Foto: Pixabay/succo

Suđenje u predmetu “Štrpci” održano je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu ispitivanjem svedoka Mitrašina Glišića.

Gojko Lukić, Jovan Lipovac, braća Duško i Ljubiša Vasiljević i Dragana Đekić optuženi su da su učestvovali u otmici i ubistvu 20 civila nesrpske nacionalnosti iz voza na relaciji Beograd-Bar 27. februara 1993. godine. Svi negiraju krivicu.

Nedavno je proces odvojen u odnosu na Ljubišu Vasiljevića zbog zdravstvenih problema, ali je danas ponovo spojen, jer je Vasiljević sada sposoban da prati suđenje.

Odbrana je zatražila od sudskog veća da im pojasni koji je status svedoka Miće Jovičića i Mitrašina Glišića, odnosno da li su oni zaštićeni svedoci, međutim veće je to odbilo kao neosnovano, jer njih dvojica imaju status običnog svedoka pred Višim sudom u Beogradu

Gojko Lukić je rođeni brat Milana Lukića, koji se nalazi na izdržavanju kazne doživotnog zatvora zbog zločina u Višegradu, a nedavno je protiv njega podignuta optužnica u BiH upravo za zločin u Štrpcima, jer se smatra najodgovornijim. Međutim, on je odbio da primi optužnicu.

U optužnici Tužilaštva za ratne zločine se, između ostalog, navodi da su oteti putnici uz pretnju oružijem preveženi do zgrade osnovne škole u mestu Prelovo (BiH).

Upravo se svedok Mitrašin Glišić nalazio u toj školi u Prelovu kada su dovezeni putnici.

Glišić je na glavnom pretresu u julu rekao da je video Gojka Lukića, Lipovca i Đekić kako tuku civile pred školom, dodajući da nije video šta su za to vreme radili braća Vasiljević, ali da je i njih dvojicu video kod škole.

Glišić je, na pitanja odbrane (brojna je odbilo sudsko veće kao neosnovana) danas izjavio da je imao 32 godine kada se desio kritični događaj, da su civili bili u školi kada je u nju došao Krsta Papić, da je on bio kod ulaza u školu, ali da je bio okrenut leđima, odnosno da je gledao u zid, jer je bio uplašen. Zbog toga, dodao je, ne zna kada je u školu tačno ušao Papić.

– Prvo veče mi je Milan Lukić udario šamar, jer nisam nešto uradio – rekao je Glišić.

Naveo je da je sve vreme rata bio je pomoćni kuvar u školi u Prelovu, a da je u Višegrad išao 3-4 puta u nabavku.

Između ostalog, ponovio je da je Lipovac udarao civile dok su silazili sa kamiona.

Podsetimo, u optužnici piše da su dolaskom do osnovne škole u Prelovu svi pripadnici oružane grupe koji su ih oteli, među kojima su i okrivljeni, isterali su civile iz teretnog vozila, a potom ih udarajući nogama, rukama i kundacima pušaka primorali da uđu u fiskulturnu salu škole, gde su nastavili da ih tuku više od sat vremena. Zatim su primorali otete putnike da samo u donjem vešu i bosi, ruku vezanih na leđima, ponovo uđu u teretno vozilo kojim su doveženi u Prelovo, odakle su ih odvezli u selo Mušići do spaljene kuće.

Otete putnike su u grupama sprovodili do kuće, gde su ih pucnjima iz vatrenog oruža u potiljak lišavali života, navodi se u optužnici i naglašava da je tako ubijeno 18 ljudi, dok su dva civila ubijena prilikom pokušaja bekstva.

Pred Sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih za ovaj zločin, za koji je do sada osuđen Mića Jovičić, koji se nalazi na izdržavanju petogodišnje kazne zatvora, kao i Nebojša Ranisavljević, koji je u međuvremenu odslužio kaznu od 15 godina zatvora.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.