Izložba govori o životu građana u periodu opsade od maja 1992. do oktobra 1995. od strane Vojske Republike Srpske, o upornosti, snalažljivosti i kreativnosti Sarajlija koji su 1.335 dana živeli bez struje, vode i grejanja. „Ona prikazuje kako je tekao svakodnevni život u gradu, gde i kako su građani nabavljali vodu i hranu, kako su izgledale gradske pijace i ulice, kako se komuniciralo, kako su radile bolnice i škole, kakav je bio kulturni život…“, saopštio je FHP.

Priča o opsadi ispričana je kroz fotografije, dokumente i predmete koje su pravili građani. Izložba je stalna postavka Historijskog muzeja BiH. U njenom stvaranju učestvovali su i građani Sarajeva, doniranjem ratnih predmeta Muzeju i deljenjem svojih ratnih priča i sećanja. Kampanja terora bila je svakodnevna, trajala je 44 meseci i rezultirala ubistvom ili ranjavanjem više od 10.000 civila svih uzrasta. Do 6. oktobra u okviru izložbe biće organizovano i nekoliko pratećih događaja o kojima ćemo vas naknadno obavestiti. Ulaz na izložbu je slobodan.

Za zločine počinjene tokom opsade Sarajeva, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pravosnažno je osudio ratne komandante Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Stanislava Galića i Dragomira Miloševića. U prvostepenim presudama bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i komandantu Glavnog štaba VRS Ratku Mladiću, MKSJ je utvrdio postojanje udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom kampanjom snajperskog delovanja i granatiranja.