Izložba i predstavljanje internet narativa biće otvorena u 19 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

Kroz video-materijale i odabrane dokumente, izložba prikazuje kako je zločine počinjene tokom oružanog sukoba na Kosovu istražio, rekonstruisao i procesuirao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. „Ona posetioce uvodi u istorijski kontekst osvetljava obrazac zločina i napore da se sakriju dokazi, i ukazuje na sudske epiloge za brojna i masovna kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava tokom rata na Kosovu. Izložba predstavlja činjenice o zločinima srpskih vojnih i policijskih snaga nad albanskim stanovništvom počinjenim 1999. godine, kao i o zločinima OVK iz 1998. godine. Kroz svedočenja preživelih i očevidaca zločina, insajdera iz različitih oružanih snaga, daje odgovor na pitanje ko su planeri i počinioci zločina na Kosovu, kako su vršene istrage i zašto pojedini dokazi nisu stigli do suda“, ukazuju iz FHP-a.

Prilikom otvaranja izložbe biće održana diskusija u kojoj će učestvovati i jedan od članova tužilačkog veća u slučaju „Šainović i drugi“, Tomas Hanis, pa će posetioci iz prve ruke moći da čuju kako je tekla istraga i sudski proces u ovom predmetu, šta je utvrđeno u pogledu odgovornosti Srbije za zločine na Kosovu, i ko su bili planeri i počinioci zločina.

Drugog dana izložbe, 20. marta, Bekim Blakaj, direktor Fonda za humanitarno pravo Kosovo, održaće javni čas o činjenicama koje su utvrđene pred Haškim tribunalom u predmetima „Haradinaj i drugi“ i „Limaj i drugi“. Posetioci će čuti odgovor na pitanje zašto i pored zaključaka o zločinima počinjenim od strane OVK glavni komandanti te vojske nisu osuđeni. Javni čas počinje u 15 časova.

Trećeg dana izložbe, 21. marta, Nemanja Stjepanović, jedan od najboljih poznavaoca rada Haškog tribunala u Srbiji i istraživač FHP-a, održače javni čas o zločinima srpskih snaga na Kosovu s početkom u 18 časova, a u ponedeljak, 26. marta, od 19. časova, takođe u CZKD-u, biće održano „Sećanje na Podujevo – razgovor sa preživelima i svedocima“ na kome će prisustvovati Saranda Bogujevci, umetnica, politička aktivistkinja, koja je preživela masakr u Podujevu.

Film „Dubina dva“

U sredu, 28. marta, od 18 časova u CZKD-u, biće prikazan film „Dubina dva“. To je dokumentarni film koji kombinacijom svedočenja albanskih preživelih žrtava i srpskih policajaca i snimaka mesta zločina osvetljava događaje u kojima je pre 19 godina na Kosovu stradao veliki broj civila, kao i tajnu operaciju premeštanja njihovih tela u masovne grobnice u Srbiji.