"Dan belih traka", sećanje na ubijene i nestale Prijedorčane 1Foto: Screenshot www.gradprijedor.com

Proglasom od 31. maja 1992. godine lokalne vlasti Prijedora naredile su nesrpskom stanovništvu da nosi bele trake oko ruke i da istaknu belo platno iznad svojih kuća kao dokaz lojalnosti srpskim vlastima.

U okviru planiranog napada i preuzimanja vlasti u opštini Prijedor, paralelno uspostavljenje srpske vlasti u ovom gradu, formirale su i logore Omarska, Keraterm i Trnopolje, kroz koje će u roku od svega tri meseca proći hiljade prijedorskih Bošnjaka i Hrvata, od kojih su brojni pobijeni, drugi fizički zlostavljani, premlaćivani, silovani i podvrgnuti brojnim drugim nehumanim i ponižavajućim postupanjima.

Prema podacima Instituta za nestale osobe (INO) BiH, na području Prijedora je tokom proteklog rata nestalo oko 3.200 osoba, a za oko 700 još uvijek se traga. Na lokalitetu Korićanskih stijena otkriveno je šest masovnih grobnica. Iz pet grobnica koje su otkrivene od 2003. do 2013. godine identifikovano je 117 žrtava. Iz Međunarodne komisije za nestale osobe navode da su, nakon ekshumacija na području Korićanskih stijena do aprila ove godine, dostavili više od 900 izveštaja o podudaranju DNK na temelju kojih je moguća pouzdana identifikacija.

U izjavi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) predstavnica za medije Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić je za 20. jul najavila obavljanje kolektivne dženaze na stadionu „Vedro polje“ u mestu Hambarine. „Koliko će osoba biti ukopano, još uvijek se sa sigurnošću ne može kazati s obzirom da porodice još uvijek nisu zvanično identificirale posmrtne ostatke za koje je stigao DNK nalaz“, dodala je Fazlić. Prema ovom Institutu, prilikom posljednje ekshumacije rađene 2017. godine na području Korićanskih stijena, ekshumirano je 135 posmrtnih ostataka.

Uništene spomen-ploče

Pre nekoliko dana u mestu Briševo pored Prijedora polupane su spomen-ploče podignute meštanima hrvatske nacionalnosti koji su ubijeni 25 jula 1992. godine. Spomen ploče su u martu podigli članovi Udruženja Briševo iz Zagreba. Ovo selo koje su pre rata nastanjivali meštani hrvatske nacionalnosti, potpuno je porušeno i popaljeno. Samo u jednom danu ubijeno je 68 nedužnih meštana. Danas u Briševu niko ne živi, a obnovljeno je tek nekoliko kuća.

Cijelog sam ga rodila, a kupim njegove dijelove

Naili Bajrić su u proteklom ratu na Korićanskim stijenama ubijeni suprug Šerif i dvadesetjednogodišnji sin Zafir. Pronađeno je telo njenog supruga i deo tela sina. „Svoga sina pronašla sam 2005. godine. Dvije kosti. Ukopala sam te dvije kosti“, kaže Bajrić u razgovoru za BIRN BiH. Bajrić je nedavno išla u Centar za identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu da vidi posmrtne ostatke svojih najmilijih. „Imala sam želju da to svoje dijete još jednom uzmem u ruke. Ja sam njega cijelog rodila, a kupim njegove dijelove“, kaže Bajrić.