Osuda OEBS i Udruženja boraca RS 1Foto: flickr.com/jenniferboyer

Premijer kantona Mirza Ganić uručio je, na svečanoj sjednici Skupštine ZDK-a, u petak plaketu Sakibu Mahmuljinu, što je odmah osudio ambasador Bruce G. Berton, šef Misije OEBS u BiH, kazavši da to „podriva pomirenje i odnose u zajednici“.

„Da bi prevazišla nasljeđe rata, BiH mora prvo da poštuje nevine žrtve rata. Davanjem odlikovanja onima koji su optuženi za ratne zločine čini se upravo suprotno, istovremeno podrivajući pomirenje i odnose u zajednici“, rekao je Berton, a prenosi detektor.ba.

Ova odluka „jedan je u nizu licemernih i apsurdnih izraza bošnjačke zvanične politike koja zločince slavi kao heroje“, ukazao je predsjednik Udruženja „Veterani Republike Srpske“ Duško Vukotić, negodujući što se osuđuje „svaka promocija srpskih vojskovođa“.

Vukotić ističe da je za Bošnjake normalno da javno slave i dodeljuju plaketu penzionisanom generalu bivše Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, dok smatraju neprimerenim objavljivanje generala Vojske RS Ratka Mladića i na društvenim mrežama.“Bošnjačko rukovodstvo koristi svaku priliku da osuđuje bilo kakvu promociju srpskih vojskovođa, čak i u situacijama kada protiv njih ni optužnica nije podignuta“, rekao je Vukotić Srni.

Mahmuljina optužnica tereti da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda „El-Mudžahidin“ na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici tog odreda su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika. U optužnici se navodi da je Mahmuljin imao informacije koje su mu omogućavale da zaključi da se njemu podređeni pripadnici Odreda „El-Mudžahidin“ spremaju činiti zločine nad ratnim zarobljenicima, ranjenicima i civilima srpske nacionalnosti. Suđenje je počelo u martu 2016. godine, a trenutno se pred Sudom BiH izvode dokazi Odbrane.