Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Zbog sumnje da su izvršili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, krivičnom prijavom su obuhvaćeni tadašnji zamenik komandanta Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne odbrane, komandant eskadrile i pilot koji je izvršio neposredno vatreno dejstvo 7. avgusta 1995. godine, kada je ubijeno četvoro dece i šestoro odraslih, piše Politika, prenose agencije.

Od posledica rasprkavajućeg dejstva ubojnih sredstava smrtno su stradali Darinka Drča (68) i njen unuk Jovica Drča (6), Mirjana Dubajić (21), rođeni brat i sestra Žarko (9) i Nevenka Rajić (11), Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko Vuković (13), Mirko Stelja (34) i njegov otac Branko Stelja (72) i Milka Kovačević (83), a teže je i lakše ranjeno oko 50 civila, među njima i deca.

Beogradski advokat Dušan Bratić podnosi kao dokaz i transkripte sa Brionske sednice iz kojih je, kako kaže, piše Politika, jasna genocidna namera. „Na Brionima je 31. jula 1995. održana sednica proširenog sastava Glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske, kojoj je predsedavao vrhovni komandant Franjo Tuđman. Razmatran je operativni plan „Oluja 95“, a transkripti sa te sednice su objavljeni posle preslušavanja audio-zapisa u Haškom tribunalu, na suđenju Gotovini i Markaču, navodi Bratić. Tuđman je tada rekao da treba naneti „takve udarce da Srbi praktično nestanu“. Postavlja se pravničko pitanje da li se ta zapovest Franje Tuđmana odnosila na srpske vojne snage ili na Srbe kao populaciju na tim prostorima. Kasnije izjave na toj sednici rasvetljavaju da se ta zapovest odnosila i na vojsku i na civile“, rekao je Bratić za Politiku.