Foto: EPA/ TOUSSAINT KLUITERS POOL

Naime, kako tvrde Mladićevi advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić, Falke je rekao Mladiću da ga neće posetiti lekarski tim iz Srbije. U zahtevu za podizanje tužbe protiv Falkea, Lukić i Ivetić ističu da je Mladić 3. novembra preneo Ivetiću šta mu je lekar rekao, dodajući da je takvim ponašanjem Falke ugrozio ceo sudski proces, ali i prava Ratka Mladića. Oni traže da se održi saslušanje povodom ovih tvrdnji.

Ukoliko do saslušanja Falkea ne dođe ubrzo, Mladićevi branioci su zapretili da će se žaliti Ujedinjenim nacijama, čime bi se dovela u pitanje reputacija Tribunala.

Zanimljivo je da Mladićevi branioci u svom zahtevu pozdravljaju izjavu predsednika Tribunala Karmela Ađijusa, koji je tokom nedavne posete Srbiji istakao da će učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti da Mladića posete lekari iz Srbije. Kako dodaju, reči doktora Falkea to mogu da ugroze.

Takođe, u „hitnom“ zahtevu, branioci bivšeg komandanta VRS opet su zatražili da izricanje prvostepene presude, koje je zakazano za 22. novembar, bude odloženo sve dok se ne utvrdi da li je on mentalno i fizički sposoban za dalje učešće u sudskom procesu.

General Ratko Mladić optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a. U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen je i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata. Suđenje Mladiću, koji je 16 godina bio u bekstvu, počelo je u maju 2012. U završnoj reči tužioci su tražili da general Mladić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i da mu sud izrekne kaznu doživotnog zatvora.